Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Schab po staropolsku
(2015-05-27)
Schab kojarzy się głównie z tradycyjnymi kotletami lub pieczenią, którą kroimy w plasterki i kładziemy na kanapki. Tymczasem z tego niezwykle smacznego i chudego mięsa, pełnego wartościowych składników odżywczych możemy przyrządzić prawdziwie odświętne danie, którym zachwycimy rodzinę oraz przyjaciół. Oto kilka wskazówek, jak wykonać wyśmienity schab po staropolsku ze śliwką.
 
schabowy.jpg

Mięso najwyższej jakości
Żadne danie nie będzie idealne, jeśli nie sięgniemy po możliwie najlepsze składniki. W tym przypadku kluczowy jest wybór schabu. Jest to mięso uchodzące za jedną z najchudszych części tuszki wieprzowej. Schab przeznaczony na pieczeń nie może być jednak zbyt chudy. Przy wyborze kawałka odpowiedniego do naszej potrawy zwróćmy uwagę, aby był on otoczony niewielką warstwą tłuszczu. Dlaczego? Aby uchronić mięso, a co za tym idzie – całą naszą pieczeń przed wysuszeniem. Odpowiednie produkty wysokiej jakości znajdziemy przykładowo na stronie internetowej www.kiszeczka.pl.

Rodzaj śliwki ma znaczenie

Jeżeli chcemy przyrządzić pieczeń ze śliwką, niezwykle istotny staje się wybór odpowiednio przygotowanego owocu. Zależy to głównie od naszych upodobań i tego, czy wolimy dymny, wyrazisty aromat śliwki wędzonej, czy lekką słodycz suszonej (http://gotujmy.pl/schab-ze-sliwka-jak-zrobic-najlepszy,artykuly-kulinarne-abc-artykul,14181.html).

Pozostałe składniki
Każda perfekcyjna pani domu ma w swoim repertuarze nieco inny przepis na schab staropolski, jednak kilka składników pojawia się w niemal każdej recepturze. Wyróżnić warto cebulę lub czosnek, majeranek, pieprz i sól, sok z cytryny oraz miód. Bez względu na to, czego dokładnie używamy, składniki te muszą być doskonałej jakości. Warzywa niech będą świeże i jędrne, przyprawy aromatyczne, sok cytrynowy nie z koncentratu, a miód naturalny i pochodzący ze sprawdzonej pasieki. Pamiętajmy bowiem, że każdy z tych składników może zarówno pomóc w osiągnięciu sukcesu kulinarnego, jak i zniweczyć nasze plany na wyczarowanie idealnego schabu po staropolsku.

Na ciepło i na zimno
Wszystkich naszych gości zniewoli zapach gorącej pieczeni polanej aromatycznym sosem i zaserwowanej z odpowiednimi dodatkami. Dzięki temu prawdziwie odświętny nastrój zyska nawet zwykły niedzielny obiad. Co jednak zrobić, jeśli na następny dzień pozostanie nam spory kawałek pieczeni? Na szczęście nie jest to danie stricte obiadowe. Schab po staropolsku doskonale sprawdzi się również na kanapce, dzięki czemu będziemy mogli zjeść coś niezwykle smacznego w szkole lub w pracy.