Schab po staropolsku
(2015-05-27)
Schab kojarzy siÄ™ gÅ‚ównie z tradycyjnymi kotletami lub pieczeniÄ…, którÄ… kroimy w plasterki i kÅ‚adziemy na kanapki. Tymczasem z tego niezwykle smacznego i chudego miÄ™sa, peÅ‚nego wartoÅ›ciowych skÅ‚adników odżywczych możemy przyrzÄ…dzić prawdziwie odÅ›wiÄ™tne danie, którym zachwycimy rodzinÄ™ oraz przyjacióÅ‚. Oto kilka wskazówek, jak wykonać wyÅ›mienity schab po staropolsku ze Å›liwkÄ…. ![]() Å»adne danie nie bÄ™dzie idealne, jeÅ›li nie siÄ™gniemy po możliwie najlepsze skÅ‚adniki. W tym przypadku kluczowy jest wybór schabu. Jest to miÄ™so uchodzÄ…ce za jednÄ… z najchudszych części tuszki wieprzowej. Schab przeznaczony na pieczeÅ„ nie może być jednak zbyt chudy. Przy wyborze kawaÅ‚ka odpowiedniego do naszej potrawy zwróćmy uwagÄ™, aby byÅ‚ on otoczony niewielkÄ… warstwÄ… tÅ‚uszczu. Dlaczego? Aby uchronić miÄ™so, a co za tym idzie – całą naszÄ… pieczeÅ„ przed wysuszeniem. Odpowiednie produkty wysokiej jakoÅ›ci znajdziemy przykÅ‚adowo na stronie internetowej www.kiszeczka.pl. Rodzaj Å›liwki ma znaczenie Jeżeli chcemy przyrzÄ…dzić pieczeÅ„ ze Å›liwkÄ…, niezwykle istotny staje siÄ™ wybór odpowiednio przygotowanego owocu. Zależy to gÅ‚ównie od naszych upodobaÅ„ i tego, czy wolimy dymny, wyrazisty aromat Å›liwki wÄ™dzonej, czy lekkÄ… sÅ‚odycz suszonej (http://gotujmy.pl/schab-ze-sliwka-jak-zrobic-najlepszy,artykuly-kulinarne-abc-artykul,14181.html). PozostaÅ‚e skÅ‚adniki Każda perfekcyjna pani domu ma w swoim repertuarze nieco inny przepis na schab staropolski, jednak kilka skÅ‚adników pojawia siÄ™ w niemal każdej recepturze. Wyróżnić warto cebulÄ™ lub czosnek, majeranek, pieprz i sól, sok z cytryny oraz miód. Bez wzglÄ™du na to, czego dokÅ‚adnie używamy, skÅ‚adniki te muszÄ… być doskonaÅ‚ej jakoÅ›ci. Warzywa niech bÄ™dÄ… Å›wieże i jÄ™drne, przyprawy aromatyczne, sok cytrynowy nie z koncentratu, a miód naturalny i pochodzÄ…cy ze sprawdzonej pasieki. PamiÄ™tajmy bowiem, że każdy z tych skÅ‚adników może zarówno pomóc w osiÄ…gniÄ™ciu sukcesu kulinarnego, jak i zniweczyć nasze plany na wyczarowanie idealnego schabu po staropolsku. Na ciepÅ‚o i na zimno Wszystkich naszych goÅ›ci zniewoli zapach gorÄ…cej pieczeni polanej aromatycznym sosem i zaserwowanej z odpowiednimi dodatkami. DziÄ™ki temu prawdziwie odÅ›wiÄ™tny nastrój zyska nawet zwykÅ‚y niedzielny obiad. Co jednak zrobić, jeÅ›li na nastÄ™pny dzieÅ„ pozostanie nam spory kawaÅ‚ek pieczeni? Na szczęście nie jest to danie stricte obiadowe. Schab po staropolsku doskonale sprawdzi siÄ™ również na kanapce, dziÄ™ki czemu bÄ™dziemy mogli zjeść coÅ› niezwykle smacznego w szkole lub w pracy. |