Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Catering na imprezach firmowych
(2015-10-05)

Agencje eventowe organizując imprezy dla firm korzystają zwykle z usług różnych podwykonawców. Pikniki firmowe, wieczorowe imprezy tematyczne, różnego rodzaju wydarzenia firmowe, takie jak np. prezentacja nowego produktu czy świętowanie 25-lecia działalności firmy, wymagają nie tylko odpowiedniego programu artystycznego, ale również suto zastawionego stołu. Dlatego jednym z podwykonawców świadczących usługi dla agencji eventowych, są firmy cateringowe.

eventy-aplanet.jpg

Dobór menu na imprezę firmową zależeć będzie od charakteru imprezy, preferencji klienta, pory roku, budżetu, liczby gości czy też czasu w jakim organizowane jest wydarzenie. Co innego podane zostanie na integracyjnej imprezie plenerowej z udziałem pracowników i ich rodzin, a co innego - na wieczornej gali podczas prezentacji nowego produktu. Menu powinno zostać dobrane w taki sposób, aby każdy znalazł w nim coś dla siebie. Jeśli jest możliwość zapytania uczestników imprezy o ich preferencje, zawsze warto zasięgnąć takiej informacji. Dodatkowo firma cateringowa, bazując na swoim doświadczeniu pomoże w doborze zestawu dań, odpowiedniego dla danego wydarzenia.

Planowanie wydarzenia firmowego powinno rozpocząć się z odpowiednim wyprzedzeniem, szczególnie w okresach, w których firmy cateringowe oraz agencje eventowe mają większą ilość pracy. Najczęściej ma to miejsce w okresach od kwietnia do czerwca oraz później od września do końca roku. Terminy grudniowe w cateringach z dowozem zarezerwowane są najczęściej już we wrześniu. Przykładowo zamówienia na catering na wigilię firmową powinno zostać złożone do początku października - po tym okresie poszczególni podwykonawcy mogą odmówić przyjęcia dodatkowego zlecenia. Podobnie wyglądała będzie kwestia rezerwacji miejsc noclegowych czy odpowiedniej sali bankietowej.

Praktycznie każda agencja eventowa ma już sprawdzone firmy cateringowe z którymi współpracuje od dłuższego czasu. Niemniej jednak dobrze jest, jeśli firma taka znajduje się w niedużej odległości od miejsca w którym organizowana jest impreza. Nie zawsze jednak założenie to daje się zrealizować w praktyce. W przypadku nietypowych i tematycznych imprez, może zajść potrzeba wyboru firmy, która specjalizuje się w wybranych dziedzinach (np. nietypowe wyroby cukiernicze, dania orientalne, kuchnie regionalne, dania z wykorzystaniem wybranego składnika, itp). W takiej sytuacji przy wyborze firmy cateringowej, warto poprosić wcześniej o przygotowanie przykładowych dań i zweryfikować czy spełniają one wymagania klienta.

Pamiętając o powiedzeniu "przez żołądek do serca", planując wydarzenie firmowe, warto zwrócić szczególną uwagę na catering. Smaczne dania i odpowiednio dobrane menu z pewnością wpłyną pozytywnie na ostateczny odbiór imprezy przez jej uczestników.