Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Jak odnieść sukces w gastronomii?
(2016-02-26)

O sukcesie restauracji nigdy nie przesądza jeden czynnik. Jest to suma działań i zjawisk. Jedno pozostaje bez zmian; sercem każdego lokalu gastronomicznego jest profesjonalna kuchnia i to właśnie tam leży źródło sukcesu firmy.

restaurant-922878_640.jpg

ZACZNIJ OD KUCHNI

Warto wspomnieć o pewnej karczmie w jednej z dzielnic Pragi, do której chyba nic nie przyciąga klientów z wyjątkiem… pieczonej polędwicy z borówkami - wizytówki zakładu - dania, na którego cześć można by śpiewać pieśni pochwalne, gdyby nie fakt, że nie wypada śpiewać z pełnymi ustami.

Royal Catering wie, że świetna lokalizacja, wyjątkowy design czy atrakcyjne ceny to mocne atuty, lecz kuchnia, o której krążą legendy, łatwiej przyciągnie gości, a ci są w stanie wybaczyć wszelkie potknięcia, jeśli jedzenie im smakuje.

W Barcelonie natomiast istnieje lokal, (regionalna kuchnia katalońska, więc dla przyjezdnych już to samo w sobie stanowi atrakcję), do którego turyści walą drzwiami i oknami. Powód? Nie kuchnia, nie obsługa, a już na pewno nie ceny! Swego czasu stołowały się tam znane na całym świecie postaci historyczne, których zdjęcia wiszą na ścianach. Każdy chce odetchnąć atmosferą nieśmiertelnej sławy.

Do czasu jednak, aż światowej sławy artyści, sportowcy i celebryci trafią na listę stałych gości restauracji, pozostaje jedno, aby zachęcić klientów - kuchnia.

GOTUJ Z PASJĄ

To właśnie świadomość faktu, że poziom zadowolenia konsumenta bezpośrednio przekłada się na sukces firmy, pozwoli go osiągnąć. Jedzenie ma być smaczne i to nie podlega żadnej dyskusji, podobnie jak opinia na temat tego, co komu smakuje. To przecież kwestia gustu. Tu od razu nasuwa się pytanie, czy istnieje jeden uniwersalny sposób, aby skomponować menu idealne? A czy łatwo jednym posunięciem zaspokoić różne potrzeby?

Royal Catering zna sposób na stworzenie oferty, która będzie odpowiedzią nawet na najbardziej wyszukane gusta konsumentów.

Menu powinno być starannie przemyślane, niezbyt długie. Lepiej ograniczyć ilość pozycji, aby nie znudzić klienta w trakcie czytania. Wszakże warunkiem sukcesu jest jego zadowolenie.

Przykład mądrej strategii:

Logiczne i spójne menu mieści się w wyznaczonym kanonie, to znaczy pozostaje w zgodzie ze stylem i charakterem restauracji. Pizza to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, ale lepiej z niej zrezygnować w staropolskiej gospodzie czy kuchni azjatyckiej, bo bardziej pasuje do trattorii.

Jeden z lokali na południu Polski postanowił zrewolucjonizować swój wizerunek z mało wyrazistej jadłodajni w charyzmatyczną góralską karczmę. Żal było jednak rezygnować z podawania placka po węgiersku, który nie pasował do nowego menu, był jednak lubiany przez klientów, miał najwyższą frekwencję wydań i przynosił największe zyski. Prostym, lecz jakże roztropnym rozwiązaniem było włączenie do repertuaru, którego podstawą były regionalne dania typowo góralskie, placka ziemniaczanego z gulaszem, lecz nazwanie go - plackiem zbójnickim. Warto zatrzymać coś, czym kucharz wprawia gości w kulinarną ekstazę.

ZADBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ

Jak stworzyć idealną ofertę? Na co się zdecydować, a co pominąć? Proste rozwiązania bywają najlepsze; wystarczy kilka pozycji, ale dopracowanych i do tego szczególnie wyeksponowana specjalność kuchni, którą jest zazwyczaj danie popularne, nieskomplikowane, szybkie – atrakcyjne dla klienta i właściciela lokalu, tzw. „pewniak”.

Royal Catering proponuje także, aby w karcie dań koniecznie wyjść naprzeciw osobom dbającym o linię, preferującym kuchnię wegetariańską czy zwolennikom zdrowej żywności.

Pamiętać należy, że nader często gośćmi restauracji są dzieci w różnym wieku i o różnych upodobaniach kulinarnych. To wielce wymagający adresaci starań i wysiłków każdego odpowiedzialnego menedżera restauracji, a nierzadko bezlitośni krytycy. Toteż zakup jednego czy dwóch wysokich krzeseł dla dzieci nie zamyka tej kwestii, bo ogromna golonka pieczona w piwie może być iście epickim daniem i wybitnym przejawem kulinarnego kunsztu i geniuszu szefa kuchni, ale maluchowi nikt jej nie poda.

Dzieci to także pełnoprawni klienci i jakkolwiek sami za siebie nie płacą, to bywają siłą mającą największy wpływ nie tylko na kształt zamówienia i wysokość rachunku, lecz także na ewentualne ponowne odwiedziny.

Pragmatyzm jest tu najlepszym doradcą: rewelacyjne w swej prostocie są dwa lub trzy dania o mniejszej - niż standardowa - gramaturze, zachęcającej nazwie i atrakcyjnym dla dzieci wyglądzie oraz konsystencji uwzględniającej różny stan uzębienia małoletnich klientów (dwulatek nie ma jeszcze wszystkich zębów, sześciolatkowi może akurat brakować dwóch, a bywa, że nawet czterech siekaczy, a i nastolatek ze świeżo założonym aparatem ortodontycznym ma ograniczone możliwości konsumpcyjne). Dlatego dzieci tak lubią pierogi kopytka i naleśniki.

POSTAW NA JAKOŚĆ

Dotyczy to zarówno produktów, jak i narzędzi czy technik kulinarnych. Aż sam się prosi o przywołanie przykład baru, który ogromnym banerem zapraszał na grillowane żeberka i  pikantne skrzydełka, a na miejscu okazywało się, że skrzydełka i żeberka – owszem – są (nawet świeże), ale grilla nie ma, więc smaży się je w głębokim tłuszczu. Dobrze jest, kiedy ofertę lokalu konstruuje się w oparciu o możliwości kuchni i kucharza.

Royal Catering pomaga w zapewnieniu jak najwyższego poziomu usług przede wszystkim poprzez zapewnienie doskonałej jakości sprzętu gastronomicznego tak, aby nic nie ograniczało możliwości utalentowanego kuchmistrza.

Wiedza, doświadczenie i umiejętności szefa kuchni stanowią klucz do sukcesu, jednak aby mógł on w pełni zaprezentować swoje mistrzostwo, potrzebuje profesjonalnych narzędzi. Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny znacznie skraca poszczególne procesy kulinarne oraz podnosi ich wydajność, co dla restauracji czy hotelu bezpośrednio przekłada się na jakość świadczonych usług i satysfakcję gości. W branży spożywczej ogromne znaczenie ma higiena, dlatego zaprojektowane dzięki innowacyjnej technologii urządzenia, które pomagają w jej utrzymaniu, zawsze będą miały przewagę nad innymi rozwiązaniami.

Royal Catering wspiera swoich partnerów w osiąganiu najwyższych standardów, budowaniu prestiżu oraz ciągłym rozwoju, dostosowując ofertę produktową do ich indywidualnych potrzeb.

Tym sposobem realizacja własnej wizji zdobycia pozycji najlepszego międzynarodowego koncernu splata się z głównym założeniem, jakim jest pomoc klientom w wypracowaniu ich osobistego sukcesu.

Artykuł opracowany we współpracy z firmą Emaks, która jest częścią międzynarodowej grupy kapitałowej, właścicielem marki Royal Catering. Na stronie http://emaks.pl/gastronomia-1.html znaleźć można szeroki wybór produktów Royal Catering, producenta profesjonalnego wyposażenia dla dużej i małej gastronomii.