Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Sztuka parzenia kawy
(2016-03-31)

Przeciętny mieszkaniec Starego Kontynentu wypija w ciągu roku 160 litrów kawy, co w przeliczeniu oznacza około czterech filiżanek na jedną osobę w ciągu dnia. Różne badania dowodzą także, iż ponad 80% Polaków deklaruje spożywanie kawy każdego dnia.

kawa-chemex.jpg

Ilość kontra jakość
Wymienione we wstępie do tego artykułu statystyki rzeczywiście mogą robić wrażenie. Suche liczby zdają się sugerować, że Polska to kraj prawdziwych miłośników kawy, a kultura spożywania tego napoju stoi na bardzo wysokim poziomie. To jednak tylko częściowo prawda, choć i ten trend zdaje się powoli zmieniać. Ogólnie rzecz biorąc, Polacy mają do kawy podejście raczej mocno użytkowe, traktując ją raczej jako środek na rozbudzenie. Być może na statystyki dotyczące spożycia kawy ma wpływ również fakt, iż Polacy należą do najbardziej pracowitych narodów w Europie, a kofeina, jak wiadomo, sprzyja efektywnej pracy. Zostawiając statystyki na boku, trzeba przyznać, że w polskich domach dominują mało ciekawe smakowo propozycje, w rodzaju kawy rozpuszczalnej czy najtańszej kawy mielonej, co zresztą potwierdzają dane o sprzedaży poszczególnych rodzajów czarnego napoju.

Praca związana z kawą
Pomimo tego raczej mało optymistycznego wstępu zauważyć należy, iż w kraju nad Wisłą powstaje coraz więcej miejsc w których zakosztować można naprawdę dobrej kawy. Przestaje dominować “czarna na fusie” czy wątpliwe smakowo propozycje w rodzaju kawy instant, szerzej znanej jako rozpuszczalna. Podobnie jak w przypadku alkoholi, tak i w kontekście innych produktów spożywczych, Polacy są coraz bardziej skłonni do sięgania po dobre jakościowo produkty. Do takich z pewnością należy kawa przygotowana przez baristów. W języku włoskim ten termin oznacza właśnie osobę odpowiedzialną za przygotowywanie różnego rodzaju napojów, choć właściwego dla kontekstu niniejszego artykułu znaczenia nabrał dopiero w języku angielskim, gdzie słowo barista stało się określeniem używanym do opisywania osób zawodowo zajmujących się przygotowywaniem różnych napojów na bazie espresso. Istnieje również rdzennie polskie słowo „kawiarka”, które jednak brzmi dosyć niezgrabnie, zatem chyba warto w tym wypadku używać obcojęzycznego terminu. W każdym razie, zawód baristy zyskuje na znaczeniu - w większości miast znaleźć można kawiarnie, jakie serwują przygotowywane na miejscu napoje na bazie kawy.

Czy można zostać baristą?
Popularność dobrych jakościowo produktów spożywczych będzie tylko rosła, zatem inwestycja w kwalifikacje pozwalające na pracę w tych gałęziach gastronomii, które serwują takie propozycje może okazać się całkiem rozsądnym krokiem. Idealnym pomysłem na prezent może być także voucher na kurs baristy - takie szkolenie da solidne podstawy do tego, by dalej rozwijać się w dziedzinie parzenia idealnej kawy i może przydać się nie tylko w pracy zawodowej, lecz również w życiu prywatnym - choćby po to, by zaskoczyć znajomych umiejętnością przygotowania kawy zgodnie z ich życzeniem! Takie jak ten https://katalogmarzen.pl/pl/o/Kurs-baristy kursy dla baristów obejmują nie tylko wiedzę na temat tego, jak mieszać różne składniki (co często wydaje się wielu osobom wystarczające do tego, by określić się jako baristę), lecz również solidną porcję wiedzy na temat samej kawy. Oprócz tego, można się sporo dowiedzieć o różnych rodzajach mleka (odpowiedni dobór mleka ma ogromny wpływ na smak latte) oraz wielu innych dodatkach, jakie można zastosować do kawy. Wbrew pozorom, kawa to nie tylko gotowe ziarna o określonym smaku - kawa ma w sobie znacznie więcej tajemnic, a ich znajomość pozwala na przyrządzanie jeszcze lepszej kawy. Wiedza zdobyta podczas takiego szkolenia może stać się świetną podstawą dla dalszego rozwoju w tym kierunku.