Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Meble, których nie może zabraknąć w żadnym lokalu gastronomicznym
(2018-05-25)

Prowadzenie lokalu gastronomicznego to duża odpowiedzialność. Poza profesjonalnymi i wykwalifikowanymi kucharzami oraz personelem potrzebne jest też wyposażenie, które sprawi, że kuchnia będzie w pełni funkcjonalna. Adekwatny dobór urządzeń i mebli zapewni komfort pracownikom – to od niego w głównej mierze będzie zależeć powodzenie biznesu. Warto dowiedzieć się już teraz, jakie meble są niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym.

Jak wyposażyć kuchnię w lokalu?
Tam, gdzie przygotowywane jest jedzenie, zazwyczaj panuje duża wilgotność. Poza działaniem temperatury wszystkie urządzenia oraz meble narażone są także na liczne uszkodzenia, przed którymi nie sposób się ustrzec przy większej liczbie pracowników. Wyposażenie dla lokalu gastronomicznego powinno być więc odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wilgoci – najlepiej sprawdzą się meble metalowe, wykazujące największą wytrzymałość. Tego typu akcesoria można kupić przez internet w sklepach zajmujących się dystrybucją urządzeń i dodatków do lokalów gastronomicznych, np. Horeca-24.pl. Łatwe w montażu i solidne, doskonale odnajdują się w kuchennym środowisku. Co więcej, są łatwe w utrzymaniu czystości, co jest szczególnie istotne w lokalach serwujących jedzenie. Wśród mebli należy wymienić te najważniejsze, czyli: stoły i blaty do przygotowywania posiłków, metalowe regały, wiszące szafki (pozwalające zaoszczędzić miejsce), specjalne meble do obróbki warzyw czy ryb, a także szafy chłodnicze. To oczywiście tylko część niezbędnych mebli – każdy lokal powinien dostosować wyposażenie do świadczonych usług.

Jak wyposażyć lokal?
Decydując się na meble, czyli w główniej mierze stoliki i krzesła, warto kierować się własnym zmysłem estetycznym. Nie wolno jednak zapominać o tym, że musi być ono dopasowane nie tylko pod względem kolorystycznym, ale także do stylistyki, w której utrzymany będzie lokal. Krzesła powinny być wygodne, ale nie za miękkie lub twarde, gdyż może to obniżyć komfort klientów. Stoły najlepiej wybrać w kilku wersjach: dwuosobowej, trzyosobowej, jak i tej nieco większej np. dla kilkunastu osób. Pozwoli to na przyjęcie zarówno klientów chcących zjeść obiad w kameralnym gronie, jak i tych, którzy chcą urządzić w lokalu spotkanie integracyjne dla pracowników lub chrzciny czy komunię. Dobrym pomysłem będzie również zakup kilku krzesełek dla dzieci, by rodzice mogli bezpiecznie posadzić pociechę i ją nakarmić.

Jak wyposażyć toaletę?
Ubikacja to obowiązek w każdej restauracji. Każdy właściciel musi spełnić odpowiednie wymogi higieniczno-sanitarne, aby jego lokal mógł legalnie funkcjonować. W większych lokalach obowiązkowo powinny znaleźć się dwie ubikacje – osobna dla pań i panów. Mniejsze gastronomie mogą pozwolić sobie na łączoną toaletę, jednak w obu przypadkach nie powinno zapominać się o dzieciach! Profesjonalny przewijak, na którym goszczący w lokalu rodzice będą mogli spokojnie przewinąć malucha, musi znaleźć się w każdej restauracji.

meble-ktorych-nie-moze-zabraknac-w-zadnym-lokalu-gastronomicznym-cm.jpg