Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Wszystko co musisz wiedzieć o suszarkach do grzybów
(2018-09-06)
close-up-daylight-fungus-50672.jpg
Grafika: pexels.com

Suszenie rozmaitych produktów jest jedną z najskuteczniejszych metod konserwowania żywności. Wysokiej klasy suszarki pozwalają m.in. na suszenie ziół, warzyw, owoców, a także… grzybów. Jak działają tego typu urządzenia? Jak wybrać najlepszą suszarkę? Na co warto zwrócić uwagę podczas wstępnej selekcji? Tego dowiecie się z naszego artykułu.
Zaczynamy!

Suszarki do grzybów – dla kogo?
Suszarki do grzybów, które są dostępne na rynku to obowiązkowy zakup dla prawdziwych miłośników grzybobrania, przy czym tego typu urządzenie z pewnością przyda się również każdemu, kto lubi gotować i chętnie eksperymentuje w kuchni.

Co ważne, suszarki świetnie nadają się nie tylko do przedłużania trwałości grzybów, ale także warzyw, owoców oraz ziół.

Czy wiesz, że…

suszenie ryb i mięsa jest jedną z najstarszych metod przedłużania ich trwałości – znaną już z czasów prehistorycznych?


Suszarki - nie tylko do grzybów

Suszenie produktów spożywczych w praktyce nie tylko pozwala usunąć z nich nawet do 70% wody, ale także zmienia ich skład chemiczny, a nawet… smak. Z tego też względu wiele osób decyduje się na suszenie grzybów, owoców czy warzyw, jedynie, aby uzyskać ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Wśród najpopularniejszych suszonych przysmaków są m.in. śliwki, figi oraz banany. Amerykanie natomiast chętnie zajadają się suszoną wołowiną.

Jak wybrać suszarkę do grzybów?
Zanim zdecydujesz się na zakup suszarki do grzybów, pamiętaj o tym, aby zwrócić uwagę na takie parametry urządzenia jak m.in. moc oraz liczba i wielkość sit.

Standardowa suszarka do grzybów (wiele ciekawych propozycji dostępnych jest na stronie https://www.garneczki.pl/produkty/suszarki-do-grzybow,738) zbudowana jest z sit, szczelnej pokrywy, a także obudowy, w którą wmontowany jest tzw. zespół wentylacyjno-grzewczy, umożliwiający suszenie produktów. Na obudowie natomiast zwykle znajdują się przyciski, pozwalające regulować pracę urządzenia – włączać, wyłączać lub zmieniać prędkość suszenia grzybów.

Sita w suszarce do grzybów
Najważniejszym elementem każdej suszarki są sita (zwykle o okrągłym kształcie), na których można układać produkty przeznaczone do suszenia. Podczas poszukiwań odpowiedniej suszarki, warto zwrócić uwagę na ich liczbę – urządzenia dostępne na rynku mają najczęściej około 4-5 sit.

Istotna jest także wielkość sit – im większe, tym większa pojemność suszarki. Zwykle mają około 25-31 cm średnicy.

Moc suszarki do grzybów

Obecnie na rynku najczęściej można znaleźć suszarki do grzybów o mocy około 300-500 W. Na moc urządzenia wpływają następujące czynniki:

  • silnik elektryczny – napędza wentylator,

  • grzałka – podobna do tych, które wykorzystywane są w suszarkach do włosów.

Warto więc pamiętać, że wybór najsłabszego urządzenia może uniemożliwić wydajne suszenie grzybów, zaś zbyt duża moc stwarza ryzyko przesuszenia warstwy wierzchniej produktów i niewystarczające wysuszenie ich wnętrza.

Działanie suszarki do grzybów
Grzałka w suszarce ogrzewa powietrze wewnątrz urządzenia, zaś mały wentylator skutecznie spycha je w dół, a następnie wypycha po zewnętrznym obwodzie tac ku górze. Uzyskany w ten sposób obieg powietrza wymusza nagrzewanie przestrzeni w urządzeniu i utrzymywanie w nim stałej temperatury, sprzyjającej równomiernemu suszeniu grzybów czy innych produktów.

Orientacyjny czas niezbędny na wysuszenie poszczególnych produktów w suszarce o poborze mocy 250 W wynosi:

  • grzyby – 3-15 godzin,

  • banany – 5-25 godzin,

  • jabłka – 4-15 godzin,

  • morele – 8-36 godzin.

Długość suszenia zależy głównie od ilości wody, która znajduje się w produkcie, grubości kawałków ułożonych na sitach, a także zastosowanych ustawień temperatury.

Artykuł sponsorowany