Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Pestki dyni – wartości odżywcze i zastosowanie
(2019-07-29)

 

pumpkin-seeds-1974655_960_720.jpg

Pestki dyni są skarbnicą cynku i dzięki niemu mają właściwości lecznicze. Powinni docenić je przede wszystkim mężczyźni dlatego, że poprawiają one płodność i są pomocne przy przeroście prostaty. Trzeba wiedzieć, że zapotrzebowanie na cynk jest znacznie większe u mężczyzn, niż u kobiet. Specjaliści potwierdzają, że niedobór tego pierwiastka u panów może prowadzić do obniżenia żywotności plemników, stężenia testosteronu i hipogonadyzmu.

Pestki dyni zapobiegają miażdżycy i nowotworowi płuc
Pestki dyni zawierają fitosterole, które pomagają zwalczyć tzw. zły cholesterol. Tym samym, zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych pojawiających się w naczyniach krwionośnych.  Wysoka ilość karotenoidów i inhibitorów zawartych w pestkach dyni może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka płuc. Specjaliści potwierdzają, że nałogowi palacze regularnie spożywający pestki dyni, kabaczki czy cukinie, mają o połowę niższe szanse zachorowania na nowotwór płuc. Co ciekawe, spożycie nieprażonych pestek dyni podczas pierwszych mdłości, pomaga zwalczyć chorobę lokomocyjną.

Pestki dyni poprawiają nastrój
Według dietetyka Sarah Schenker i psychologa żywienia Christy Fergusson, po produkty takie jak: pestki dyni, nasiona chia, kokos, szpinak, łosoś, szparagi czy ciecierzyca, należy sięgać w kryzysowych chwilach. Pestki dyni zawierają mnóstwo magnezu, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy, tym samym pomaga zwalczyć stany depresyjne, lękowe i migrenowe. Poza tym, pestki dyni są świetnym źródłem potasu, który także ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Produkt ten jest obecnie bardzo popularny, dlatego można go kupić niemal w każdym sklepie. Sprzedaż online jest obecnie niezwykle popularna, a znalezienie konkretnych towarów zajmuje kilka chwil. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce: pestki dyni łuskane cena lub po prostu: pestki z dyni łuskane. Produkty te zawierają wysokie stężenie tłuszczu, dlatego najlepiej jest przechowywać je w dolnej szufladzie lodówki, by zapobiec ich zjełczeniu.

Pestki dyni właściwości i zastosowanie
Pestki dyni zawierają kukurbitacynę, która poraża układ nerwowy pasożytów znajdujących się w ludzkim układzie pokarmowym. Regularne spożywanie pestek z dyni chroni organizm przed atakiem pasożytów np. owsików, tasiemca czy glisty ludzkiej. Kukurbitacyna jest bezpieczna dla żołądka i błony śluzowej jelita. Pestki dyni są dosyć kaloryczne (100 g – 559 kcal). Trzeba jednak wiedzieć, że spożywanie codziennie, niewielkiej ilości pestek wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu i nie szkodzi figurze. Optymalna dzienna porcja pestek wynosi 30 g. Pestki dyni można spożywać surowe (zaraz po wydrążeniu) lub suszone. Używa się ich w piekarnictwie i cukiernictwie. Bardzo często w potrawach słonych służą jako posypka, a w słodkich jako składnik nadzienia.