Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Patelnia grillowa - jaką wybrać?
(2019-07-31)

 

adobestock_135408233.jpg

Poznaj rodzaje patelni i zdecyduj, która najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Zalety patelni grillowej
Uwielbiasz potrawy z grilla i żałujesz, że sezon na nie est ograniczony? Producenci patelni wyszli naprzeciw takim osobom jak Ty i stworzyli możliwość grillowania w domowym zaciszu o każdej porze roku, bez względu na pogodę. Patelnia grillowa o charakterystycznym karbowanym dnie pozwoli Ci tworzyć ulubione potrawy, które dodatkowo będą zdrowsze i bardziej wartościowe. Obróbka termiczna mięsa i warzyw nie wymaga tutaj użycia dużej ilości tłuszczu. Jego nadmiar spływa w rowki i nie ma bezpośredniego kontaktu z jedzeniem. Twoje dania będą bardziej dietetyczne, bez zbędnych kalorii. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie obciążysz żołądka i nie narazisz się na zbędne kilogramy. Co więcej, możesz kilka zgubić przechodząc z tradycyjnie smażonych mięs na grillowane.

Rodzaje patelni grillowych
Patelnie żeliwne - cieszą się ogromną popularnością z uwagi na trwałość i niezawodność. Wykonane z niezwykle solidnego materiału służą długie lata. Ich jedyną wadą jest ciężar. Niestety wysoka waga utrudnia swobodne operowanie patelnią. Jeżeli dany model nie posiada drewnianej rączki, istnieje możliwość używania go również w piekarniku. Ułatwia to przygotowanie ulubionych potraw bez konieczności stania przy kuchni. Sprawdź szeroką ofertę na https://naczynia.olkusz.pl.

Patelnie aluminiowe - wykonane są ze znacznie lżejszego materiału, w związku z czym operowanie taką patelnią jest niezwykle łatwe i przyjemne. Cienkie dno szybko się nagrzewa, co doceniają wszyscy ci, którym zależy na jak najszybszym przygotowaniu potraw. Dodatkowym atutem w tej kategorii jest niska cena.

Patelnie ceramiczne - są niezwykle praktyczne. Posiadają powłokę, do której produkty nie przywierają, a do tego jest odporna na zarysowania i łatwo się ją czyści.

Patelnie stalowe - lżejsze od żeliwnych, a również niezwykle solidne. Nagrzewają się wolniej od aluminiowych, ale jednocześnie wolniej stygną, dzięki czemu potrawy na nich pozostawione, nawet po wyłączeniu kuchenki, dłużej utrzymują wysoką temperaturę. Stal można myć w zmywarce, jednak należy pamiętać o zahartowaniu jej przed pierwszym użyciem.

Grillowane warzywa, pierś z kurczaka, czy indyka, to doskonałe składniki obiadu dla wszystkich tych, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę.