Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Ciasta z owocami sezonowymi
(2020-08-22)

 

dessert-4747622_1280.jpg

 

Latem chętniej wybieramy lekkie desery, zazwyczaj z owocami. Produkty sezonowe są przez nas częściej wykorzystywane – i słusznie. Jak przygotować smaczne ciasto z owocami, które smakiem zaskoczy każdego? Do przygotowania ciast warto użyć zdrowych i pełnowartościowych - mąka graham i mąka pszenna razowa stają się coraz bardziej popularne, zupełnie jak makaron żytni, który jest o wiele zdrowszy od jego jasnego odpowiednika. 

Przedstawiamy łatwe i szybkie ciasta, których przygotowanie nie będzie problematyczne dla każdego, bez względu na poziom umiejętności kulinarnych i cukierniczych. Najlepsze ciasto z owocami? Wszystko zależy oczywiście od indywidualnych upodobań. Sernik na zimno, tarta z owocami czy kruche ciasto? Postaw na zdrowe i pyszne ciasto lub tartę z owocami. Brak pomysłów? Skorzystaj z naszych propozycji na proste ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. 

Pyszne ciasta z owocami sezonowymi

Ciasto kruche z agrestem i budyniem 

Składniki:

CIASTO KRUCHE 

  • 30 dag mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 5 dag cukru pudru 
  • 20 dag masła 1 jajko 
  • 25 dag czerwonego agrestu
     
    BUDYŃ 
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 
  • 2 szklanki mleka 
  • 3 łyżki cukru 
  • cukier puder do posypania ciasta 

Przygotowanie: 

Mąkę przesiewamy przez sitko, wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Zimne masło kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mąki, a całość rozcieramy palcami, aż do powstania drobnej kruszonki. Kolejno – dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.  

Następnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy 2 kule, rozpłaszczamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut. 

W 1 szklance mleka mieszamy proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową i ugotować budyń. Budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą. 

Przygotować prostokątną foremkę 21x25 cm. 

Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość foremki. Rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki z dolnym papierem, ciasto dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. W tym czasie rozwałkowujemy drugą, mniejszą część ciasta na wielkość foremki pomiędzy arkuszami papieru i wstawiamy do lodówki. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i na gorące ciasto wykładamy budyń, a na tę warstwę rozsypujemy agrest i przykrywamy drugim, rozwałkowanym ciastem. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Wystudzone ciasto opruszyć cukrem pudrem. 

Ciasto z owocami sezonowymi to pomysł na pyszny, letni deser. Owoce sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Ciasta z owocami są uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale kochają je również dzieci. Postaw na proste rozwiązania i przyrządź nowatorskie ciasto z owocami sezonowymi. Wszyscy z pewnością będą zachwyceni, a zapach świeżych wypieków zachęci do spędzania czasu w gronie najbliższych.