IV edycja Targów SweetTARG zakończona pomyślnie
(2013-03-14)
W dniach 3-5 marca odbyła się czwarta edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARG 2013. W tegorocznej wystawie swój udział na ponad 3 tys. m2 zgłosiło ponad 100 rzemieślników, producentów, dystrybutorów, importerów oraz usługodawców działających na rzecz branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarskiej. Wystawę odwiedziło ponad 1700 profesjonalnych zwiedzających. Targom towarzyszyły liczne warsztaty, wykłady, panele dyskusyjne oraz prezentacje własne firm. Premiery i innowacje SweetTARG 2013 Wśród nowości znalazła się Lodowa Drożdżówka firmy Baker, która dokonała również premierowej odsłony portalu www.zielonyklos.pl. Eksperci Pfahnl Polska prezentowali pieczywo kiełkowe z ekologiczne czystą etykietą, bez dodatków chemicznych, pieczywo 6 ziaren o dużej zawartości błonnika, pieczywo ziemniaczane z potasem i mikroelementami, kule alpejskie, serowe czy mufin wielkanocny. Firma Kames zaprezentowała sposób na rozpoczęcie własnej produkcji lodów bez angażowania dużych środków finansowych. Polmarkus pokazał nowości marki Suprema oraz wyroby cukiernicze z wykorzystaniem Past Elenka. Na stoisku Gastronomasz można było zakupić maszyny w specjalnych targowych cenach, a firma Giko przedstawiła najnowszy piec modułowy GWAREK. Komages prezentował nowość - Płynną Masę Lodową UHT. Ponadto firma Gel-matic wystawił nowy model maszyny mv 250 pm o wydajności 45 kg lodów na godzinę. Na stoisku Małej Akademii rozegrano konkursy w dwóch zawodowych kategoriach; cukiernik i piekarz. Konkurs na najlepszego cukiernika wygrały Iwona Wołek i Małgorzata Klimek z Cukierni Krzysztof Wilk i Tomasz Wilk s.c. /Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie/, Drugie miejsce zajęły Izabela Doleżych i Maria Firla z ZPC Wysłucha /ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku/, a na trzecim stopniu podium uplasowała się Angelika Gamon z Piekarni-Cukierni S.C. oraz Kamil Zdziebłowski z Piekarni "Bochen" /Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu/. W kategorii zawodowej piekarz; wyróżnienie otrzymał Łukasz Kołodziejczyk z PHU Broda i Sebastian Biernat z Piekarni A. Jaworski /OHP Rybnik/. Konkurs oceniało jury w składzie Joanna Synoradzka, Zuzanna Bernacka-Jaroszewicz, Bogusław Tatarczyk oraz Szymon Wolański. W konkursie na najlepszy produkt targów SweetTARG 2013 Jury w składzie: Przewodniczący Komisji - prof. dr hab. inż. Marek Sikora, Członek Jury – Prof. nadz. dr hab. Jan Klimek, Członek Jury – dr inż. Renata Korzeniowska-Ginter, przyznało 3 główne nagrody oraz 8 wyróżnień: 1. W kategorii WYRÓB: - statuetkę otrzymała firma "Polder" Sp. z o.o. za produkt o nazwie "kajmak z alkoholem" - wyróżnienie otrzymała firma "Orawskie Ciacho" S.C. za "Ciacho serowe" - wyróżnienie otrzymała firma "Waflex" za wafelek do lodów o nazwie "Polski Tulipan" - wyróżnienie otrzymała firma "Polmarkus" Sp. z o.o. za produkt o nazwie "Panefit gryczany Suprima" 2. W kategorii URZĄDZENIE: - statuetkę otrzymała firma "Okmet" Wojciech Okińczyk za Wymiennik Ciepła Typ DW-20 - wyróżnienie otrzymała firma "Lodel" Mateusz Deling za System ICS Technology, - wyróżnienie otrzymała firma "Ai-Solutions" Sp. z o.o. za Receptor dla przemysłu cukierniczego, piekarniczego oraz lodziarskiego, - wyróżnienie otrzymała firma "Baker" S.C. za Portal – wyszukiwarka internetowa www.zielonyklos.pl 3. W kategorii KOMPONENT: - statuetkę otrzymała firma "Zentis Polska Sp. z o.o." za komponent o nazwie "Duofix" – pomada do ciast - wyróżnienie otrzymała firma "Prodotti Stella" S. A. za komponent o nazwie "Pasja Tropikalna" - wyróżnienie otrzymała firma "Mixt" Sp. z o.o. za mąkę na chleb o nazwie "Swojaczek" Szanownym Wystawcom i Odwiedzającym Targi SweetTARG 2013 bardzo serdecznie dziękujemy. Zapraszamy Państwa do udziału w kolejnej, 5. edycji, która odbędzie się w dniach 2-4 marca 2014.
![]() Patronem Medialnym Targów |