Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Funkcjonalność i elegancja - czyli czym się kierować, urządzając kuchnię
(2013-08-27)

Aranżacje kuchni polegają na umiejętnym łączeniu funkcjonalności i elegancji, co jednak nie jest łatwe do zrealizowania. Duża ilość sprzętów kuchennych, które często muszą zmieścić się w pomieszczeniu średnich rozmiarów, wymaga przeanalizowania wszelkich możliwych rozwiązań.

Urządzanie kuchni to nie tylko designerskie pomysły, to przede wszystkim pewne zasady, według których powstają najlepsze projekty kuchni - wyróżniające się funkcjonalnością i elegancją. Zasady te obowiązują zarówno przy urządzaniu wnętrz tradycyjnych, jak i nowoczesnych, bowiem od nich zależy jakość, a głównie wygoda użytkowania danego pomieszczenia.

Umiejętne wykorzystanie kuchennej przestrzeni

Aby stworzyć kuchnię praktyczną, trzeba prawidłowo zagospodarować jej przestrzeń, dokładnie planując rozmieszczenie mebli i sprzętu AGD usprawniające wykonywanie codziennych czynności. Dlatego niezbędne jest rozlokowanie ich w odpowiedniej kolejności i z zachowaniem właściwych odległości, w oparciu o obowiązującą w tym przypadku zasadę ergonomii. Jakość użytkowania zależy więc od zastosowanej aranżacji, przygotowywanej z uwzględnieniem takich prac kuchennych jak gotowanie czy zmywanie.

Wszystko ma swoje miejsce

Każda rzecz znajdująca się w kuchni powinna mieć swoje miejsce, co znacznie ułatwia organizację wykonywanych czynności oraz utrzymanie porządku. Odpowiednio dobrane meble kuchenne pozwalają optymalnie rozmieścić niezbędne wyposażenie, jak sztućce, naczynia, garnki i wiele innych sprzętów, których w kuchni po prostu nie może zabraknąć. Za praktyczne rozwiązanie uważane są przede wszystkim szuflady, jako miejsce łatwo dostępne, gdzie najlepiej schować sprzęty używane najczęściej.

Meble dostosowane do potrzeb i warunków

Każde pomieszczenie stwarza inne warunki i tak też jest w przypadku kuchni. Nie zawsze więc to, co się podoba, sprawdzi się w danym wnętrzu. Kluczem do stworzenia idealnej kuchni jest dostosowanie rodzaju mebli do warunków panujących w pomieszczeniu oraz własnych potrzeb. Jeśli w kuchni przestronnej można umieścić meble wysokie i o jednolitym froncie, z możliwością zabudowy sprzętu AGD, tak w małych wnętrzach lepiej ustawić meble niskie, o frontach jasnych i z przeszkleniami, pozostawiając obudowę sprzętów widoczną. Bardzo dobrze sprawdzają się meble mobilne bądź robione na indywidualne zamówienie. W pierwszym przypadku można mówić o dużej ergonomii, zaś w drugim idealnym dopasowaniu do istniejących warunków lub tworzonej aranżacji. Ważne jednak, aby zadbać o jakość wybieranych do kuchni mebli - tak by spełniały swoją rolę i służyły przez długie lata.

A na koniec sprzęt kuchenny

Podstawowy sprzęt AGD znajdujący się w kuchni to lodówka, kuchenka, okap i ewentualnie zmywarka. Jego wielkość zależy od ilości domowników i częstotliwości korzystania z kuchni, zaś rozmieszczenie zależne jest od warunków pomieszczenia i zasad funkcjonalności. Miejsce kuchenki zawsze jest obok zlewozmywaka, przy czym w pobliżu powinna znajdować się również lodówka. W przypadku umieszczenia w kuchni zmywarki, również należy znaleźć dla niej miejsce na jednej linii z wymienionymi sprzętami, aby zapewnić sobie wygodę użytkowania. Okap natomiast zawieszony nad płytą grzejną musi być nieco od niej szerszy, aby pochłaniał jak najwięcej unoszących się w czasie gotowania oparów. Jego wysokość określa się na około 60 cm, zaś rodzaj uzależniony jest od wentylacji zastosowanej w budynku.

Kuchnia jest pomieszczeniem przeznaczonym nie tylko do przygotowywania i spożywania posiłków, może ona też mieć charakter reprezentacyjny na równi z salonem. Sytuacja taka ma miejsce głownie w przypadku kuchni otwartych, dlatego tak ważne jest połączenie funkcjonalności kuchni z estetyką.