Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Komora chłodnicza
(2013-11-27)

Żaden restaurator nie wyobraża sobie prowadzenia działalności bez odpowiedniego sprzętu chłodzącego i mrożącego. Bez konserwacji żywności nie miałby szans na prawidłowe przechowywanie produktów ani gotowych potraw. Jednakże wybór odpowiedniego sprzętu, który zagwarantuje jak najwyższą jakość i najniższe koszty utrzymania, nie jest prostą sprawą.

Kupując urządzenia chłodnicze należy zwracać uwagę nie tylko na ich rozmiary i pojemność (które należy dopasować do wielkości zaplecza sanitarnego, ale równocześnie do bieżących potrzeb gastronomii), ale także na parametry takie jak energooszczędność czy wydajność, gdyż pozwalają one na długoterminowe oszczędności, a także ułatwienia w codziennej obsłudze kuchni.

Warto pamiętać, iż techniki konserwacji żywności (chłodzenie oraz zamrażanie), mają na celu uniemożliwienie wzrostu, a także rozwoju mikroorganizmów, a ponadto taką zmianę chemicznych właściwości żywności, aby mogła ona ograniczyć przyszły rozwój bakterii czy zarazków. Poza tym należy także zwrócić uwagę na to, iż niezwykle ważną cechą nowoczesnych urządzeń chłodniczych jest możliwość utrzymania żywności w niezmienionej formie - bez utraty właściwości odżywczych oraz wagi i pierwotnej formy.

Rodzaj oraz ilość sprzętów chłodniczych należy zawsze dopasować do bieżących wymagań danej gastronomii, czyli chociażby wydawanych dziennie posiłków i dań. Warto jednak pamiętać, że w wielu przypadkach zwykła lodówka postawiona na zapleczu, chociaż wydaje się być ekonomiczna i w wielu przypadkach wystarczająca, może nie spełnić swojej roli. Zazwyczaj warto zainwestować w sprzęt taki jak komora chłodnicza czy też szafa mroźnicza, w których będzie można przechować nie tylko półprodukty niezbędne do gotowania, ale także gotowe dania, przeznaczone do sprzedaży następnego dnia. Nowoczesne urządzenia chłodnicze są na tyle elektrooszczędne, a koszty ich bieżącej obsługi na tyle niskie, że warto na początku zainwestować w nie nieco więcej, ponieważ inwestycja ta na pewno się zwróci, bez względu na wielkość gastronomii.