Å»aden restaurator nie wyobraża sobie prowadzenia dziaÅ‚alnoÅ›ci bez odpowiedniego sprzÄ™tu chÅ‚odzÄ…cego i mrożącego. Bez konserwacji żywnoÅ›ci nie miaÅ‚by szans na prawidÅ‚owe przechowywanie produktów ani gotowych potraw. Jednakże wybór odpowiedniego sprzÄ™tu, który zagwarantuje jak najwyższÄ… jakość i najniższe koszty utrzymania, nie jest prostÄ… sprawÄ….
KupujÄ…c urzÄ…dzenia chÅ‚odnicze należy zwracać uwagÄ™ nie tylko na ich rozmiary i pojemność (które należy dopasować do wielkoÅ›ci zaplecza sanitarnego, ale równoczeÅ›nie do bieżących potrzeb gastronomii), ale także na parametry takie jak energooszczÄ™dność czy wydajność, gdyż pozwalajÄ… one na dÅ‚ugoterminowe oszczÄ™dnoÅ›ci, a także uÅ‚atwienia w codziennej obsÅ‚udze kuchni. Warto pamiÄ™tać, iż techniki konserwacji żywnoÅ›ci (chÅ‚odzenie oraz zamrażanie), majÄ… na celu uniemożliwienie wzrostu, a także rozwoju mikroorganizmów, a ponadto takÄ… zmianÄ™ chemicznych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci żywnoÅ›ci, aby mogÅ‚a ona ograniczyć przyszÅ‚y rozwój bakterii czy zarazków. Poza tym należy także zwrócić uwagÄ™ na to, iż niezwykle ważnÄ… cechÄ… nowoczesnych urzÄ…dzeÅ„ chÅ‚odniczych jest możliwość utrzymania żywnoÅ›ci w niezmienionej formie - bez utraty wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych oraz wagi i pierwotnej formy.
Rodzaj oraz ilość sprzÄ™tów chÅ‚odniczych należy zawsze dopasować do bieżących wymagaÅ„ danej gastronomii, czyli chociażby wydawanych dziennie posiÅ‚ków i daÅ„. Warto jednak pamiÄ™tać, że w wielu przypadkach zwykÅ‚a lodówka postawiona na zapleczu, chociaż wydaje siÄ™ być ekonomiczna i w wielu przypadkach wystarczajÄ…ca, może nie speÅ‚nić swojej roli. Zazwyczaj warto zainwestować w sprzÄ™t taki jak komora chÅ‚odnicza czy też szafa mroźnicza, w których bÄ™dzie można przechować nie tylko póÅ‚produkty niezbÄ™dne do gotowania, ale także gotowe dania, przeznaczone do sprzedaży nastÄ™pnego dnia. Nowoczesne urzÄ…dzenia chÅ‚odnicze sÄ… na tyle elektrooszczÄ™dne, a koszty ich bieżącej obsÅ‚ugi na tyle niskie, że warto na poczÄ…tku zainwestować w nie nieco wiÄ™cej, ponieważ inwestycja ta na pewno siÄ™ zwróci, bez wzglÄ™du na wielkość gastronomii.
|