Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Relacja z targów FOOD-to-GO
(2014-02-24)

W dniach 5-6 lutego w hali AMBER EXPO w GdaÅ„sku odbyÅ‚y siÄ™ IV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Organizatorem targów jest firma easyFairs®Polska, europejski lider w organizacji imprez branżowych.

Targi FOOD-to-GO to najważniejsze wydarzenie w branży gastronomicznej na póÅ‚nocy Polski. O rosnÄ…cej popularnoÅ›ci i rozpoznawalnoÅ›ci targów Å›wiadczy coraz wiÄ™ksze zainteresowanie ze strony goÅ›ci targowych wÅ›ród, których w przeważajÄ…cej liczbie znaleźli siÄ™ wÅ‚aÅ›ciciele i managerowie lokali oraz punktów gastronomicznych, kucharze, barmani oraz kelnerzy. Podczas minionej edycji można byÅ‚o spotkać m.in. profesjonalistów zwiÄ…zanych z gastronomiÄ… z Obwodu Kaliningradzkiego, Niemiec czy WÅ‚och, którzy coraz częściej odwiedzajÄ… Pomorze.

Tegoroczna edycja spotkaÅ‚a siÄ™ pozytywnym odzewem ze strony wystawców. Na stoiskach można byÅ‚o zapoznać siÄ™ z szerokÄ… ofertÄ… urzÄ…dzeÅ„ i maszyn dla gastronomii (m.in. urzÄ…dzenia chÅ‚odnicze, zmywarki, piece konwekcyjno-parowe oraz piece do pizzy, kuchnie gazowe i elektryczne, pÅ‚yty grillowe, czy ciÄ…gi wydawcze). Nie zabrakÅ‚o również stoisk z niezbÄ™dnym wyposażeniem (prezentowane byÅ‚y m.in. ekspresy do kawy, wyciskarki do soków, naczynia, opakowania jednorazowe). Wystawcy oferowali również szerokÄ… gamÄ™ produktów (m.in. przyprawy, sosy, pieczywo, wÄ™dliny).

Targi FOOD-to-GO to również medialne wydarzenie. Informacje o imprezie ukazywaÅ‚y siÄ™ zarówno w czoÅ‚owych mediach regionalnych (m.in. Dziennik BaÅ‚tycki, pomorska.tv, namonciaku.pl), jak i magazynach i portalach branżowych (m.in. Poradnik Restauratora, Restauracja, horecanet.pl, gastrona.pl). CiekawÄ… fotorelacjÄ™ z targów opublikowaÅ‚ portal informacyjny TVN24.pl

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło TVP Gdańsk, Radio Gdańsk, trojmiasto.pl, Wrota Pomorza, Regionalna Izba Gospodarcza Pomorza.

Firma easyFairs® jako pierwsza w Polsce w ramach targów gastronomicznych rozpoczęła dyskusjÄ™ na temat braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób na diecie bezglutenowej. Miniona edycja byÅ‚a kontynuacjÄ… tematu, a dziÄ™ki udziaÅ‚owi specjalistów, goÅ›cie targowi mogli dowiedzieć siÄ™ jak przygotować restauracjÄ™ do wprowadzenia menu dla osób uczulonych na gluten. IV Targi FOOD-to-GO po raz drugi goÅ›ciÅ‚y Polskie Stowarzyszenie Osób z CeliakiÄ… i na Diecie Bezglutenowej, które objęło patronat nad wydarzeniem. RosnÄ…ce zainteresowanie tematem zaowocowaÅ‚o powstaniem Strefy Produktów Bezglutenowych, nad którÄ… patronat objÄ…Å‚ ZakÅ‚ad Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex”.

Gośćmi specjalnymi targów byli Jola SÅ‚oma i Mirek Trymbulak – autorzy programu kulinarnego Atelier Smaku na antenie Kuchni+, którzy pierwszego dnia targów poprowadzili pokaz kuchni wegaÅ„skiej i bezglutenowej.

Z uznaniem spotkaÅ‚a siÄ™ również Strefa Produktów Regionalnych, gdzie goÅ›ciÅ‚o m.in. Stowarzyszenie Kobiet ZgorzaÅ‚ego, czy Fundacja Lider WaÅ‚ecki. To wÅ‚aÅ›nie tu przybyli goÅ›cie utwierdzili siÄ™ w przekonaniu jak bogate w smaki jest Pomorze. Z całą pewnoÅ›ciÄ… zupa ziemniaczana oparta na tradycyjnej recepturze, czy aromatyczny i wychwalany przez wielu sernik na dÅ‚ugo zapadnÄ… w pamięć goÅ›ciom targów. Przedstawiciele poszczególnych regionów podpowiadali jak można wykorzystać prezentowane dania w menu restauracji.

NowoÅ›ciÄ… w ramach IV Targów FOOD-to-GO byÅ‚a Strefa Deserowe Inspiracje. Wystawcy prezentowali m.in. maszyny i urzÄ…dzenia do produkcji lodów, dekoracje i galanteriÄ™ cukierniczÄ…, koncentraty i mieszanki smakowe oraz dodatki do deserów. Uczestnikom wydarzenia z pewnoÅ›ciÄ… zapadnie w pamięć prezentacja Pani MaÅ‚gorzata Weber – Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego (P.AN Centrum SÅ‚odkiej Dekoracji). Pokaz miaÅ‚ charakter interaktywny i każdy przybyÅ‚y mógÅ‚ osobiÅ›cie przygotować figurkÄ™ z karmelu. GoÅ›cie chÄ™tnie zadawali pytania i aktywnie brali udziaÅ‚ w spotkaniu.

Podczas IV Targów FOOD-to-GO nie zabrakÅ‚o również prezentacji learnShops™, które sÄ… staÅ‚ym elementem targów organizowanych przez firmÄ™ easyFairs®. Dużą frekwencjÄ™ odnotowano podczas szkolenia na temat – „Skuteczna kampania reklamowa restauracji w kryzysie, czyli jak zdobyć klienta i nie zbankrutować?”, poprowadzone przez PaniÄ… AnnÄ™ DÄ™bskÄ…z serwisu GdzieZjesc.info. W ramach seminariów uczestnicy mieli sposobność poznania zdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przypraw i zióÅ‚, zgłębienia tajników alternatywnych sposobów zaparzania kawy oraz udziaÅ‚u w degustacjach.

Organizatorzy już dziÅ› zapraszajÄ… na kolejnÄ… edycjÄ™ targów, która bÄ™dzie miaÅ‚a miejsce w dniach 4-5 lutego 2015 r. „Wraz z kolejnymi edycjami targów utwierdziliÅ›my siÄ™ w przekonaniu , że luty to najodpowiedniejszy termin na organizacjÄ™ tego typu wydarzenia. Trafność tego wyboru potwierdzajÄ… wystawcy oraz goÅ›cie. Czas pomiÄ™dzy udziaÅ‚em w targach FOOD-to-GO w lutym, a rozpoczÄ™ciem sezonu letniego, pozwala na peÅ‚ne przygotowanie lokalu gastronomicznego do kolejnego sezonu” – mówi Anna Przyborowska, Specjalista ds. Organizacji Targów.

ef.png

Organizator:
easyFairs Poland Sp. z o.o.
Tel. 12 651 95 20
Fax 12 651 95 22
poland@easyfairs.com
www.easyfairs.com/pl

Kontakt:
Katarzyna Gościańska

Specjalista ds. Marketingu
Tel: +48 12 651 95 22
Kom: +48 510 134 219
katarzyna.goscianska@easyfairs.com

 

catering_rgb1.png

Patronem Medialnym Targów