Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Sposób na nudną zupę
(2014-02-24)
Zupy z domowych przepisów stały się tak pospolite, że aż nudne? Oto kilka bezcennych wskazówek, dzięki którym zrobisz w swojej kuchni prawdziwą rewolucję, a Twoi najbliżsi jednogłośnie utytułują Cię kulinarną królową.

Ogólnie panuje przekonanie, że do konkretnej zupy pasuje z góry określony dodatek: do barszczu uszka albo krokiety, do zupy - krem grzanki, do rosołu makaron domowej roboty, a do pomidorowej - lane kluski! Odważ się na zmiany, pobudź własną wyobraźnię i nie bój się eksperymentować. Najważniejsze, aby końcowy efekt przyniósł spójny smak. Jak to osiągnąć? Zaufaj kobiecej intuicji.

Lane kluski
Do tej pory najczęściej spotykane w daniach przygotowywanych przez babcie i kucharki z większym doświadczeniem. Odważnie można stwierdzić, że zostały zapomniane przez dzisiejszych kucharzy. Zmień to i dodaj ten unikatowy dodatek do różnych zup. Nie ograniczaj się do zupy wielowarzywnej czy pomidorowej. Niedzielny makaron w rosole zastąp lanymi kluskami, być może ta ekstremalna zmiana i złamana tradycja przypadnie Ci do gustu? Co ważne, możemy przyrządzić je na różne sposoby np. dyniowe, szpinakowe. Zapamiętaj bezcenną zasadę: im więcej kolorów w talerzu, tym bardziej wartościowy jesz posiłek.

Uszka, krokiety
Polska tradycja te dodatki widzi jedynie w połączeniu z barszczem czerwonym. Pomyślałaś kiedyś o tym, aby zmienić skład uszek i wrzucić je do innej zupy? Pomyśl o połączeniu zupy grzybowej z uszkami nafaszerowanymi niczym innym jak… grzybami - idealne danie na jesienny obiad. Natomiast aby na naszym talerzu pojawiła się wiosna, przygotuj zupę z zawartością świeżych warzyw, krokieta natomiast nafaszeruj szpinakiem, rukolą, kalafiorem bądź warzywami, które lubisz najbardziej. Przy okazji polecamy przepisy na zupę grzybową z ciekawymi dodatkami: https://zakochanewzupach.pl/tag/grzybowa/

Pulpety mięsne
Z pewnością niejedna z nas często mogła zauważyć, że podczas obiadu mężczyzna pomija zupy kosztem dania drugiego. Zaskocz więc go, serwując mu zupę, która będzie równie sycąca co drugie danie. Uczynisz to prostym sposobem, dodając do niej smaczne pulpety mięsne niewielkich rozmiarów. Dodatek ten jest odpowiedni do każdego rodzaju pożywnego wywaru, gdyż mięso znakomicie smakuje w połączeniu niemal ze wszystkim i w każdej postaci. Jeżeli natomiast jesteście wegetarianami, mięso zastąp rybą. Nie zapomnij o warzywnych dodatkach. Jednak to nie koniec możliwości, z jakich możemy skorzystać przyrządzając zupy. Nie zapominajmy o innych dodatkach, które podane w oryginalnej formie mogą odmienić nawet najbardziej nudną zupę. Mogą to być na przykład zawijaski z ciasta naleśnikowego, przyrządzone z dodatkiem ulubionych ziół, paluszki serowe z ciasta drożdżowego, które sprawdzą się doskonale w przypadku zup czystych oraz kremów, grzanki czosnkowe, ziołowe, serowe, czy makaron o rozmaitych kształtach. Wystarczy odrobina wyobraźni oraz dobrych chęci, aby nasza zupa zamieniła się w fantastyczne i smaczne danie.