Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
SweetTARGi 2014 – cała branża z wypiekami na policzkach!
(2014-03-20)

aa


SweetTARGi – jedyne tak bardzo branżowe wydarzenie dla piekarzy, ciastkarzy i lodziarzy na terenie południowej Polski zakończone. Piąta, trwająca od 1 do 3 marca edycja zgromadziła ponad 100 wystawców z Austrii, Czech, Szwecji, Włoch i Polski. Prezentację targową, która objęła ponad 3 tys. m2, zobaczyło 2,6 tys. profesjonalnych odwiedzających.


Wśród całej gamy produktów prezentowanych na targach zobaczyć można było m.in. piece piekarnicze, krajalnice standardowe i przemysłowe, miesiarki, maszyny do lodów, automaty do lodów, maszyny do krojenia i pakowania pieczywa, stoły piekarnicze, taśmy klipsujące, smażalniki do pączków, linie do chleba, formy do pieczenia, profesjonale ekspresy do kawy, blendery, celownice do odpadów, przyczepy gastronomiczne, opakowania cateringowe, wyposażenie sklepów i lokali gastronomicznych, a także wiele innych specjalistycznych produktów niezbędnych w przemyśle piekarniczym, cukierniczym i lodziarskim. Ponadto, wystawcy prezentowali m.in. najnowsze smaki lodowe, pierwsze gotowe, całkowicie krajalne nadzienia twarogowe, przetwory owocowe, mrożone pieczywo cukiernicze, nadzienia makowe, tłuszcze roślinne, dodatki, komponenty i wiele, wiele innych.

Wśród atrakcji targowych odbywających się poza stoiskami wystawców prym wiodły prezentacje wydawcy Mistrza Branży w postaci Sweet Strefy, gdzie swoje umiejętności licznym odwiedzającym demonstrowały Panie Anna Daraż, Małgorzata Kluza, Anna Osadnik – technolog z firmy Dekor Pol, a także Pan Dariusz Ślusarczyk mistrz carvingu, oraz specjaliści firmy Pfahnl – Pan Ryszard Stojanowski, Adam Bednarski z udziałem Andrzeja Baziora. Owocowe inspiracje w deserach zaproponowała firma Prospona z udziałem takich gwiazd jak Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek. Całość wsparła firma Magorex i Bakels Polska. Pokazy prezentowała także Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego z Rybnika, firma Combi Co - Bar Meeting - wszystko o kawie i drinkach, Attibasi Bologna udzielała szkoleń dla baristów, a wypieki instruktażowe zademonstrowała firma Z.T Bielmar z Bielska Białej.

Wśród nowości SweetTARGi znalazły się muffin czekoladowy, ciasteczka trwałe firmowe, ciasto czekoladowe, piernik, pieczywo gruboziarniste z kiełkami – firmy Pfahnl, super ciasto makowe, biszkopt nebraska, super ciasto kokosowe, bombole - kule serowe, babka italiana, waniliowy krem exclusiwe, krem budyniowy - super milk, stabilizator do śmietany o smaku sernikowym, pasta dekoracyjna - golden glaze karmel, kremy dekoracyjne - golden glaze, czekola-nuts, wanila-brulee, super elita - krem do ubijania na bazie tłuszczu roślinnego, musso o smaku cappuccino i marcepanu, żel do żelownic, sos cygański, chleb bracki, chleb karoca, chleb sołtysa oraz bułka kukurydziana – to wszystko na stoisku Eco Trade. Mediterraneo - mozaika smaków, kookie&carem, kookie&caramel, kookie&chocolate, linia produktów hicream - nutgele o smakach kawy, krówki, migdałów, ciasteczek - mucho-gusto – firmy Prodotti Stella.

Po raz pierwszy zorganizowany został konkurs na Piekarnię/Cukiernię Roku oraz o Złoty Pączek, do których swój udział zgłosiły Cukiernia Agata – All Trans z Radzymina, Piekarnia Cukiernia Ruta Borowczyk i Piekarnia Cukiernia Ziarenko z Chorzowa, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Wysłucha z Rybnika, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann z Gogolina, Cukiernia Melba z Krzeszowic, Piekarnia Cukiernia Lodziarnia Wysocki z Gliwic. O tytuł Złoty Pączek walczył Zakład Gastronomiczny Łukaszówka z Supraśla oraz Cukiernia – Piekarnia Wyroby Mistrza Piotra z Katowic.

Tytuł Piekarna/Cukierna Roku zdobyła Piekarnia Cukiernia Ruta Borowczyk
za całokształt prezentacji, m.in. chleb dietetyczny typu fitness, II miejsce zajął Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann, który zaprezentował Kołocz Śląski z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Ten tradycyjny wyrób z 40-letnią tradycją oraz zastrzeżoną recepturą, zaprezentowany został w wersji z serem, makiem oraz jabłkiem.

Cukiernia Melba, zdobywca III miejsca ma w swojej bogatej ofercie wiele nowości, aczkolwiek stawia na tradycyjne wyroby cukiernicze, które cieszą się niezmiennie największym zainteresowaniem wśród klientów. Piekarnia Cukiernia Ziarenko, została wyróżniona m.in. za stale utrzymywaną dewizę "Smak i Tradycja", a jej wyroby tworzone są w oparciu o tradycyjne receptury z użyciem surowców najwyższej, jakości bez zastosowania polepszaczy i mieszanek. Wyróżnienia za podobne, tradycyjne - stosowane od lat koncepcje wysokiej jakości otrzymały Cukiernia Agata – All Trans i Piekarnia Cukiernia Lodziarnia Wysocki oraz Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Wysłucha. Zdobywcą I miejsca w konkursie o Złoty Pączek został Zakład Gastronomiczny Łukaszówka, za produkcję według starej, rodzinnej receptury, zgodnie, z którą pączek zostaje nadziany marmoladą jeszcze przed smażeniem. Laureatem II miejsca została Cukiernia-Piekarnia Wyroby Mistrza Piotra, która posiada w swojej ofercie pączki o różnych kształtach oraz nadzieniach, aczkolwiek za najsmaczniejsze klienci uznali te z marmoladą różaną.

Organizator zaprasza branżę na kolejną 6. edycję Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi w terminie 28 luty - 2 marca 2015 roku.

Więcej: www.sweettarg.fairexpo.pl

catering_rgb1.png

Patronem Medialnym Targów