Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Jak powinien być ubrany kelner? - kelnerski dress code
(2014-08-11)

k.jpg


Wizerunek obsługi gastronomicznej ma znaczny wpływ na to, jak klienci postrzegają cały lokal. Praca kelnera wiąże się z ciągłym kontaktem z ludźmi, którzy automatycznie zwracają uwagę na jego zewnętrzny wygląd i zachowanie.

Poza posiadaniem kompleksowych wiadomości odnośnie gastronomii oraz fachowych umiejętności, kelner powinien wzbudzać zaufanie u klientów, a jego strój odgrywa w tym działaniu kluczową rolę.

Ubiór obsługi gastronomicznej jest na ogół ściśle wyselekcjonowany przez kierownictwo lokalu. Wygląd kelnera podczas godzin pracy jest kwestią podstawową, dlatego powinien być dobrany w taki sposób, aby jak najlepiej wpływać na nastroje i usposobienie gości. Klasyczny ubiór kelnerski powinien być stonowany – obsługa powinna przyciągać uwagę swoim urokiem osobistym i elegancją.

Kelnerzy podczas obsługiwania gości na sali powinni mieć założone materiałowe czarne spodnie, białą koszulę z długim rękawem, czarne skarpety oraz półbuty i czarną muszkę lub krawat. Klasyczny strój kelnerki składa się z czarnej spódnicy, cielistych rajstop, białych bluzek i czarnych butów. Dobrym rozwiązaniem jest również zamówienie identyfikatorów dla kelnerów, dzięki którym na większych uroczystościach będą łatwo rozpoznawalni.

Odzież, w której kelnerzy obsługują gości powinna być wygodna, dobrze skrojona, dopasowana do figury i nie krępująca ruchów. Bardzo istotna jest jednolitość stroju, ponieważ zbytnia różnorodność może odstręczać konsumentów.

Czynniki wpływające na ubiór kelnerów:

- renoma zakładu gastronomicznego i liczba gwiazdek
- rodzaj lokalu – kawiarnia, winiarnia, restauracja itd.
- pora dnia
- wystrój lokalu
- charakter przyjęcia, na którym pracuje kelner – bankiet, catering, impreza okolicznościowa

Renoma zakładu gastronomicznego i liczba gwiazdek ma szczególne znaczenie w doborze stroju kelnerskiego – nikt w 5 gwiazdkowej restauracji nie wyobraża sobie kelnera ubranego w krzykliwe lub wymięte, poplamione ubrania. Inaczej ma się sprawa z obsługą baru lub zajazdu – noszenie smokingu byłoby zdecydowanie nie na miejscu. Analogiczne wnioski dotyczą rodzaju, charakteru lokalu – inaczej będą ubrani kelnerzy obsługujący restaurację w hotelu, inaczej winiarnię a jeszcze inaczej lokalnego baru czy gospody.

Pora dnia, podczas której są serwowane posiłki gościom, jest często niesłusznie lekceważona. W porze rannej strój męski powinien składać się z koszuli z długim rękawem, materiałowych spodni, kamizelki oraz muszki. Natomiast w porze wieczorowej dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do ubioru marynarki, na uroczystych bankietach smokingu.

Często można spotkać dobieranie stroju kelnerskiego do wystroju wnętrza danej restauracji – stroje góralskie w restauracji folklorystycznej czy korale na szyi w karczmie góralskiej. W tradycyjnej restauracji kelnerzy mogą założyć kolorystycznie dopasowaną kamizelkę, kelnerki odpowiednio dobraną suknię. Bardziej funkcjonalnym rozwiązaniem tego problemu jest wybranie zapasek kelnerskich, które ujednolicą wygląd całej obsługi kelnerskiej.

Zapaska kelnerska powinna być niepodatna na zagniecenia i odbarwienia, wykonana z wysokiej jakości tkaniny poliestrowej. Sznur do wiązania zapaski musi być dobrze zszyty i trwały, aby zapobiec jego zerwaniu. Klasyczna zapaska jest wyposażona w specjalne kieszenie, na których można przykładowo umieścić logo zakładu gastronomicznego. Rozmiar zapaski kelnerskiej powinien być dopasowany do sylwetki pracownika, aby wyglądał w niej elegancko i schludnie.

Ostatnim aspektem, który należy wziąć po uwagę przy doborze stroju dla kelnerów jest charakter okoliczności, na której będą obsługiwać gości. Podczas obsługi cateringowej przydatne mogą być fartuchy z kieszenią, które idealnie sprawdzą się zarówno podczas obsługi gości, stolików jak i w kuchni czy przy pracach porządkowych. Fartuch, podobnie jak pozostałe elementy ubioru kelnerskiego, powinien być dopasowany do sylwetki.

Na koniec należy nie zapomnieć o tym, że o odbiorze całości świadczą szczegóły. Przykładowo w obuwiu kobiecym noski oraz pięty powinny być zasłonięte. Mile widziany jest subtelny makijaż czy dodatki w postaci biżuterii – powinny być jednak stonowane i nie rzucające się zbytnio w oczy. Znaczenie ma również wygląd dłoni, które powinny być starannie wypielęgnowane.

Strój, w jakim prezentuje się obsługa gastronomiczna, zależy głównie od rodzaju i charakteru zakładu pracy. Kierownictwo podejmuje decyzję, jak kelnerzy powinni prezentować się podczas obsługiwania gości na sali. Na odzieży nie powinno się oszczędzać, ponieważ tanie i tandetne ubranie będzie działało jak antyreklama danej restauracji czy hotelu. Schludne i eleganckie ubranie stanowi podstawę – dodatkowe zaopatrzenie obsługi w zapaski kelnerskie czy fartuchy ujednolici wygląd całej załogi.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą HoRecaTex (http://www.horecatex.com.pl/), która jest producentem konfekcji pościelowej i stołowej dla hoteli oraz restauracji. W ofercie firmy można nabyć najwyższej jakości zapaski kelnerskie.

dress.jpg