Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Przepis na sukces – stylowe urządzanie wnętrz restauracji
(2014-11-20)

Marzeniem chyba każdego restauratora jest to, aby goście zawsze chętnie wracali do jego lokalu. Gustownie urządzone wnętrze dopełnione smakiem doskonałych posiłków jest kluczem do sukcesu.

catering.jpg

Co ma większe znaczenie? Wystrój danej restauracji czy też podawane w niej dania? Wszelkie specjalistyczne badania w tym zakresie dowodzą, że oba te czynniki są bardzo ze sobą powiązane. Tam bowiem, gdzie się będziemy dobrze czuć, jedzenie na pewno lepiej nam zasmakuje. Raport „Polska na talerzu 2014”, przeprowadzony w lutym 2014 r. na zlecenie firmy Makro Cash&Carry przez Instytut Badania Opinii „Homo Homini” pokazuje, że coraz chętniej stołujemy się poza domem. Wyjście do lokalu gastronomicznego nie jest już traktowane tylko jako specjalna okazja. Restauracja to miejsce, w którym jada się bowiem służbowe lunche, obiady, spotyka się na kolacji ze znajomymi. Pierwszą zasadą, która powinna przyświecać restauratorom, jest odpowiedź na pytanie, czy poszliby do własnej restauracji coś zjeść. Niemniej ważne jest także wsłuchanie się w preferencje i opinie klientów, które ułatwią dopracowanie wszelkich niedociągnięć.

Krok pierwszy – wystrój

Zacznijmy jednak od wystroju restauracji, który powinien gościa wprowadzać w jej klimat, odzwierciedlać poziom lokalu i harmonizować z podawanym jedzeniem.

Coraz większym powodzeniem cieszą się restauracje tematyczne. Przykładem jest chociażby jedzenie w całkowitych ciemnościach (w Poznaniu) czy w lokalu o charakterze… więzienia (Lublin). Motywy kulinarne, jak i sam wystrój wnętrz, poświęcone są wówczas konkretnemu motywowi przewodniemu. Może to być chociażby kuchnia konkretnego państwa czy też dania przygotowane z konkretnego składnika (np. wszystkie potrawy z makaronu, ziemniaków, drobiu etc.). W tym przypadku meble do restauracji również powinny odzwierciedlać ów motyw – czyli swoim kształtem, kolorami nawiązywać do wybranej kultury, tradycji itd.

Można też postawić na styl nowoczesny – gustowne urządzenie restauracyjnej przestrzeni, które będzie już klasą samo w sobie. W tym przypadku stoły do restauracji mogą być bardziej modernistyczne, o zaciekawiających kształtach czy kolorach, wykonane ze stali czy tworzyw sztucznych – podobnie zresztą jak krzesła do restauracji oraz inne elementy wyposażenia. Nie można przy tym zapomnieć o ich komfortowym rozplanowaniu – tak, aby goście i obsługujących ich kelnerzy mieli wokół siebie odpowiednią przestrzeń. Propozycje, które można wykorzystać, szukając inspiracji na wyposażenie restauracji, znajdują się np. na stronie dominova.com.pl.

Wnętrze to również odpowiednia kolorystyka oraz efekty świetlne, którymi można podkreślić wybrane elementy (np. podświetlenie obrazów, wnęk, konkretnych kolorów), a także wkomponowana naturalnie, a zarazem ozdobnie zieleń. Nie można także zapomnieć o odpowiedniej akustyce i muzyce. Goście potrzebują bowiem intymności, prywatności w miejscu, w którym siedzą i spożywają posiłek (źródło: http://finanse.wp.pl/kat,1033725,title,Halas-w-restauracji-jakie-ma-znaczenie,wid,16927517,wiadomosc.html?ticaid=1139d2).

Pomysłem na ciekawe wnętrze może być również połączenie różnych stylów architektonicznych, które będą ze sobą kontrastować barwami (zestawienie barw ciepłych z zimnymi, ciemnych z jasnymi), zestawią w interesujący sposób różne materiały (np. drewno z tworzywem sztucznym czy metalem lub cegłą), a także zaintrygują zestawieniami niestandardowych dodatków.

Krok drugi – menu

Jeśli chcemy trafić przez żołądek do serca klienta, to jakość serwowanych potraw musi być na bardzo wysokim poziomie. Biorąc pod uwagę różnorodność gości i ich zainteresowań kulinarnych, można skoncentrować się albo na wybranej grupie – np. smakoszy potraw, które można zrobić tylko z mięs, makaronów itp. – lub też rozszerzyć menu o przysmaki, które przyciągną właściwie każdego. Chodzi tu o tak skonstruowany jadłospis, w którym każdy gość znajdzie jakąś smaczną propozycję dla siebie. Kunszt szefa kuchni to bowiem jeden z elementów, który powinien przyciągać gości.

Przepis na sukces to więc gustowne połączenie wystroju restauracji ze smakiem serwowanych w niej potraw.