Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Sprzęt cateringowy dla profesjonalisty
(2014-12-12)

Catering znajduje się w ofercie wielu "stacjonarnych" restauratorów. Stanowi również samodzielny byt w biznesie. W niniejszym artykule zastanawiamy się nad tym, jaki jest minimalne wyposażenie firmy oferującej usługi cateringowe.

otogastro.jpg

 

Kuchnia

Oczywiście każdy szanujący się usługodawca gastronomiczny musi mieć kuchnię. Bez względu na to, czy skupiamy się na cateringu, czy też na lokalu z zapleczem do obsługi gości na miejscu - kuchnię musimy mieć. Czy są jakieś niuanse związane z kuchnią dedykowaną pod catering?

Prawdopodobnie tak. Optymalizując naszą kuchnię w kierunku usług cateringowych musimy nastawiać się bardziej na przygotowanie półproduktów oraz dań gotowych nie wymagających skomplikowanej obróbki przed serwowaniem.

W przypadku, gdy obsługujemy klienta w restauracji możemy zaserwować dania o złożonej obróbce i wymagającym wykończeniu. Arsenał środków, które możemy użyć jest nieograniczony. Przykładem dania typowo restauracyjnego może być krwisty steak. Jakkolwiek w wykonaniu cateringowym, na przenośnym grillu możemy go również wykonać z prawdopodobnie dobrym skutkiem, to nic nie zastąpi stacjonarnego pieca pozwalającego na równomierne dopieczenie całości mięsa ze wszystkich stron.

Kuchnia cateringowa może więc być bardzo zbliżona do kuchni stacjonarnej. Ale są elementy, które bardzo przydają się w cateringu. Na przykład wszelkiego rodzaju pakowarki, w tym pakowarki próżniowe. Pozwolą nam wstępnie przygotować potrawy, które dzięki odpowiedniemu opakowaniu zachowają dłużej świeżość.

Obsługa klienta i wydawanie potraw

O ile kuchnia cateringowa i klasyczna restauracyjna są do siebie podobne, o tyle istotne różnice pojawiają się w wydawaniu potraw. Wydając posiłki z kuchni bezpośrednio do konsumpcji posługujemy się przede wszystkim sprzętem nieprzenośnym. Natomiast w cateringu używamy wielu lekkich, pomocniczych sprzętów, które pozwalają nam zachować potrawy w formie gotowej do zaserwowania przez dłuższy czas. W szczególności wykorzystamy tutaj:

  • termosy, warniki i podgrzewacze - do wody, wina, piwa, do zup, sosów, gulaszów,
  • termoporty, przenośne lodówki - do zachowania właściwej temperatury potraw przez dłuższy czas,
  • pojemniki transportowe, wózki, stelaże, kosze - pozwolą nam zapakować nie tylko potrawy, półprodukty, ale również naczynia do serwowania i sztućce, a następnie ułatwić ich wydawanie i zbieranie.
  • stoły, krzesła - składane lekkie, łatwe do transportu i czyszczenia,
  • nakrycia, zastawa stołowa, sztućce, misy, wazy - wszystko, co niezbędne do serwowania i ekspozycji potraw,
  • pojemniki gastronomiczne GN w różnych wymiarach i wariantach wykonania - ze stali, aluminium, poliwęglanu.

Ale tak naprawdę prowadząc restaurację i tak wiele z tych elementów nam się przyda.

Zapytaliśmy Pana Dagmara z firmy Gastroproces będącej właścicielem marki otogastro.pl - internetowego sklepu oferującego kompleksowo wyposażenie gastronomii o to, co kupuje się w branży cateringu.

Czy są jakieś elementy wyposażenia, które są typowe tylko dla cateringu, lub takie które w cateringu zupełnie się nie przydają?

Praktycznie nie - odpowiada nam Pan Dagmar - właściciele firmy cateringowych kupują od nas nawet duże piece konwekcyjno-parowe, które dla zwiększenia mobilności jesteśmy w stanie zabudować na przenośnych stelażach lub szafkach. Oczywiście są elementy wyposażenia, z których ciężko zrezygnować w gastronomii mobilnej - termosy, podgrzewacze czy przenośne lodówki. Sprzęt do cateringu musi być z reguły mniejszy i łatwiejszy do montażu i demontażu. Nie oznacza to, że musimy zrezygnować z wszelkich wygód kuchni stacjonarnej.