Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Gdzie bije serce restauracji?
(2015-01-06)

Ci, którzy zajmują się prowadzeniem restauracji, baru lub stołówki wiedzą, że nie jest to łatwy chleb. To, co wygląda na banalne z zewnątrz, na zapleczu, w kuchni okazuje się być skomplikowaną pracą, w której nierzadko potrzebne jest strategiczne myślenie.

TECHNIKA.jpg

Zachwycić zmysły

Co widzi klient, który wchodzi do restauracji? Od razu bombardowany jest tysiącami, jeśli nie miliardami bodźców - trzeba przecież zwrócić uwagę na kolor ścian, stoły, obrusy, obrazy na ścianach, zasłony. A przecież to tylko kropla w morzu - do uszu dobiega muzyka, a w powietrzu unoszą się zapachy. Wszystko to sprawia, że już w przeciągu kilku sekund w mózgu dochodzi do rozpoznania danego wnętrza i umieszczenia go w jednej z kategorii: "Przyjemne wnętrze, można zostać i złożyć zamówienie" lub "To nieprzyjemne miejsce, lepiej tu nie jeść".

Kusi również wygląd i smak dań - bardzo często jest to uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu. Nie mówiąc już o wspaniałym zapach przyrządzanych potraw. Tak - potrawa - finalny efekt starań kucharza, może nieraz naprawdę nas zachwycić. I to właśnie takiego efektu oczekują goście wchodzący do restauracji, to jakim sposobem zostaje to osiągnięte w ogóle ich nie zaprząta.

Dobra restauracja zaczyna się na kuchennym zapleczu

Klienci na ogół nie myślą o tym, że to, co trafiło na ich talerze zawdzięczają nie tylko kucharzowi, ale też temu, jak wygląda kuchnia. I choć dla wielu osób powiązanie pomiędzy konkretnym wyposażeniem kuchni a gotowym daniem, może wydać się dość odległe, to jednak nie ulega wątpliwości, że istnieje.

Serce kuchni to regały gastronomiczne, urządzenia chłodnicze, lodówki, piekarniki - wszystko to wykonane z wysokiej jakości materiałów. Nie można również zapominać o naczyniach: bardzo dobrze sprawdzą się tutaj naczynia, które wyprodukowane są specjalnie pod gastronomię, a zwyczajne, "domowe" sprzęty, np. patelnie o małej średnicy, niekoniecznie zdadzą egzamin.

Dobre wyposażenie kuchni przekłada się na późniejszy zarobek

Wiadomo, że wyposażenie kuchni nie jest tanie: regały gastronomiczne oraz inne kuchenne meble powinny być wykonane ze stali nierdzewnej - a to dodatkowo wpływa na ich cenę. Warto jednak zainwestować właśnie w taki sprzęt: solidny, odporny na korozję, łatwy do czyszczenia, z blatami, które się nie nagrzewają. Tylko dysponując takim sprzętem, można przyrządzić dania na miarę najlepszej restauracji. Nic nie będzie się przypalało, olbrzymie garnki zmieszczą w sobie litry zupy, kuchenka długo będzie trzymała ciepło, na regale kuchennym znajdą się potrawy, które należy wydać.

Bo restauracja to nie tylko to, co widać po wejściu na salę, ale również regał kuchenny, piekarnik, lodówka, naczynia kuchenne, ale też pasja kucharza i potrawy, do których przyrządzenia użyto tylko najwyższej jakości składników. A wszystko to, połączone w odpowiednich proporcjach, składa się na to, co ląduje przed klientem - potrawę tak smaczną, że aż zapiera dech w piersiach i stanowi prawdziwą ucztę zarówno dla ciała jak i dla zmysłów.

Źródło artykułu:

Tekst powstał we współpracy ze specjalistami z firmy TECHNICA