Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Lubisz gotować? Zobacz jak możesz zarabiać na swojej pasji!
(2015-02-26)


Coraz odważniej zamieniamy swoje pasje w biznesy. Licząc, że przy odrobinie szczęścia, pomocy bliskich i pracowitości uda nam się zarabiać na tym, co sprawia nam przyjemność. Gotowanie niewątpliwie jest zajęciem, dla którego wiele osób zdecydowało się poświęcić swoje „ciepłe” etaty. Jak można zarobić na gotowaniu? Pomysłów jest wiele, oto niektóre z nich.

142494982869283900.jpg

 

Jeśli obok gotowania, pisanie sprawia Ci dużo przyjemności, warto jest pomyśleć nad założeniem bloga kulinarnego. Ostatnie lata pokazały, że jest zapotrzebowanie na tego typu treść – o czym świadczy olbrzymia liczba założonych blogów poświęconych właśnie przygotowywaniu rozmaitych potraw. Oczywiście chcąc czerpać żniwa z bloga trzeba uzbroić się w cierpliwość. Pieniądze z reklam albo od różnych sponsorów przyjdą po jakimś czasie, o ile nasz blog zyska aprobatę czytelników.

Innym rozwiązaniem jest prowadzenie restauracji. Nie musi to być duży lokal, bo nie wielkość jest ważna, a przede wszystkim smak potraw jakie będą oferowane. To tego dobra lokalizacja, wnętrze urządzone w ciekawym stylu i przyjemna muzyka dla ucha – to wszystko wystarczy, aby nasza restauracja nie narzekała na brak gości.

Warto również pomyśleć o prowadzeniu cateringu. Coraz chętniej zarówno prywatne osoby czy firmy korzystają z usług firm cateringowych. Bo jest to po prostu wygodne. Obecnie już nikogo nie dziwi fakt, że zamawiane są danie na wigilię, urodziny, imieniny czy inne uroczystości. Takie firmy są w stanie przygotować przekąski na kilkutysięczne spotkania, zachowując przy tym wysoką jakość oferowanych potraw. Osoby, które lubią przygotowywać ciekawe przekąski, bo obok smaku wygląd takiej „małej potrawy” również jest istotny powinny pomyśleć o takim rozwiązaniu.

O czym warto wiedzieć…
Warto wiedzieć, że decydując się na pracę w branży kulinarnej należy przestrzegać obowiązujących w tym sektorze przepisów. Restauracje, a także firmy cateringowe są zobowiązane do wprowadzenia systemu HACCP, czyli systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. A wszystko w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów.

Dodatkowo można wprowadzić w firmie system ISO 22000, czy system zarządzania bezpieczeństwem żywności. ISO 22000 określa bezpieczeństwo żywności i środków spożywczych, które nie powinny być szkodliwe dla konsumenta. Korzyścią wynikającą z wdrożenia tej normy jest między innymi spełnianie nie tylko wymagań państwowych, ale również międzynarodowych.