Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Odzież ochronna w lokalach gastronomicznych
(2015-03-04)

Na krajowym rynku w szybkim tempie zwiększa się liczba lokali gastronomicznych, którym królują tak zwane „małe gastronomie". Oczywistym wydaje się fakt, że obiekty te ze względu na rodzaj prowadzonej działalności powinny spełniać określone normy sanitarne, dążąc do utrzymania czystości i ochrony serwowanych dań przed wszelkimi zanieczyszczeniami.

142545861179793200.jpg

Aby uzyskać pozwolenie na prowadzenie zakładu gastronomicznego, niezbędna jest pozytywna decyzja Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zanim udamy się do tej placówki, powinniśmy jednak dokładnie przyjrzeć się dokumentowi regulującemu wymogi określające warunki sanitarne i zasady przestrzegania higieny przy produkcji, jak i obrocie środkami spożywczymi. Klarownie zagadnienia określające teren zakładu, budynek, instalacje, oświetlenie, wentylację, rozmieszczenie funkcji, szatnie, toalety, wodę pitną i wodę na potrzeby gospodarcze opisuje rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji. Te dotyczą one jednak tylko aspektu samego lokalu. Co jednak z zatrudnianymi pracownikami i ich ochroną?

Przede wszystkim każdy z pracowników mający kontakt z żywnością powinien posiadać książeczkę zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych z wynikami potwierdzającymi możliwość pracy w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Wówczas eliminujemy ryzyko przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby poprzez składniki posiłku. Jednak nawet po pozytywnym orzeczeniu lekarskim pracownik lokalu gastronomicznego nie może zapominać o podstawowych zasadach higieny.

Odzież ochronna 
Podstawowym elementem ochrony osobistej pracownika stanowi odzież ochronna, w skład której wchodzą fartuchy, obuwie i dodatkowe elementy jednorazowego użytku, takie jak chociażby rękawice. W przypadku fartuchów osobom pracującym bezpośrednio przy sporządzaniu posiłków poleca się fartuchy plamoodporne wykonane z materiału odpornego na wodę i olej, który po zabrudzeniu wystarczy przetrzeć szmatką. Dodatkową ochronę stanowią nakrycia głowy, czy rękawice, których używać powinniśmy w trybie jednorazowym. Chronić należy także i obuwie. W tym celu najczęściej wykorzystuje się nakładki ochronne zakładane na buty lub specjalistyczne obuwie ochronne, które stanowią kalosze i półkalosze łącząc w sobie wygodę i walory estetyczne. Te jednak o wiele częściej spotykane są nie w lokach gastronomicznych, ale w zakładach przetwórstwa mięsnego, gdzie pracownicy mają bezpośredni kontakt z wodą, a panujące na stanowisku pracy temperatury są niskie. Kelnerów i osoby odpowiadające ze serowarnie dań wyposażą się natomiast w zapaski kelnerskie.

Decydując się na zakup odzieży ochronnej obok ceny warto postawić na jakość, która ma wpływ nie tylko na ochronę sanitarną, ale też wygodę samych pracowników. Obecnie wybór takich artykułów na rynku jest duży, a przykładem firmy, która obok lokali gastronomicznych w odzież ochronną zaopatruje także zakłady mięsne, jest firma Dydona, której pełną ofertę znajdziecie Państwo na stronie www.dydona.pl.