Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Wybór firmy cateringowej
Wybór firmy cateringowej

Coraz częściej przyjęcia takie jak: imieniny, urodziny, chrzciny, komunia, czy inne imprezy okolicznościowe (jubileusze, rocznice) organizują nam doświadczone firmy cateringowe.

Catering rozwiązuje wszelkie problemy związane z planowaniem i przygotowaniem przyjęcia, gdyż wszystko robi za klienta. Zamawiając taką firmę możemy więc przestać się obawiać czy zdążymy na czas wszystko zorganizować. Problem pojawia się dużo wcześniej, mianowicie przy podjęciu decyzji, która z firm na rynku jest najlepsza, której można zaufać i kto przygotuje nam najlepsze jedzenie.

Firmy cateringowe dysponują nie tylko nowoczesnymi i niezawodnymi urządzeniami, zapleczem kuchennym, technicznym (mają własne naczynia, sztućce, obrusy, stoły, krzesła, a nawet zadaszenia i oświetlenie namiotów - w przypadku imprez plenerowych) dostarczają nawet swoich kelnerów i sprzątaczy. Współpracują też z florystami i dekoratorami. Wszystko po to aby sprostać nawet najbardziej wymagającym klientom.

Jednym z ważniejszych punktów przy wyborze takiej firmy to serwowane przez nią posiłki, czyli to co jest główną atrakcją cateringu. Należy zwrócić przede wszystkim uwagę czy w swojej ofercie firma taka posiada bogaty wachlarz specjałów zimnego bufetu, dań z ryb, drobiu, mięsa, warzyw i owoców morza, a także wielowariantowy wybór napojów. Sposób dekoracji oraz podania potraw to drugi ważny punkt przy wyborze cateringu. Oczywiście wszystko zależy od tego jaki rodzaj przyjęcia chcemy zorganizować (bankiet, imieniny, komunia), gdzie ma się ono odbyć (impreza plenerowa np. w ogrodzie, czy też w pomieszczeniu zamkniętym) w jakiej porze roku (wtedy też będzie znacznie łatwiej dobrać serwowane potrawy - latem więcej lekkich np. sałatek, zimą zdecydowanie należy podać potrawy cięższe) oraz jakiego rodzaju dekoracje sobie życzymy (falbany na obrusach i krzesłach, dekoracje kwiatowe, wszelkiego rodzaju świeczniki, itd.)

Ostatnim z punktów jest obsługa, która powinna spełnić oczekiwania gości nie tylko serwując posiłki, ale też prowadząc luźne rozmowy z gośćmi czy usuwając na bieżąco zabrudzenia. Obsługa cateringu pełni bardzo ważną rolę: musi być w każdym miejscu spotkania, a jednocześnie pozostawać na uboczu.

Jeśli wstępnie zdecydowaliśmy się na konkretną firmę, należy sprawdzić rekomendacji w siedzibie firmy oraz podpisać umowę, która będzie nakładała stosowne obowiązki na organizatora oraz określała zakres prac. Umowa taka zawsze skutecznie motywuje firmę cateringową do szybkiej i efektownej pracy oraz daje klientowi swego rodzaju gwarancję poprawnie wykonanej usługi.