Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Sushi
Sushi

Nazwa Sushi pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i solą. W dawnych czasach owym ryżem zabezpieczano żywność, aby zachować jej świeżość w wilgotnym i gorącym klimacie Japonii. W swej pierwotnej formie oshi-zushi były układanymi w drewnianych pudełkach warzywami i rybami wraz z zakwaszonym ryżem. Do dnia dzisiejszego sushi podawane jest w tej właśnie postaci. Z biegiem lat zaczęto używać szerszej gamy dodatków, ryb, warzyw i grzybów. Nieodłącznym uzupełnieniem sushi jest zielony chrzan wasabi, rosnący w górskich potokach Japonii. Warto dodać, że jest to najzdrowsze jedzenie świata, zalecane zarówno przez lekarzy jak i dietetyków.

Istnieje wiele rodzajów sushi:

- nigiri-zushi to sushi formowane w dłoni. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne "paluszki", a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza;

- maki-zushi powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być mniejsza od ich średnicy;

- chirashi-zushi, czyli "sushi porozsypywane", to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów;

- temaki-zushi jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż i nori. Każdy sam komponuje swoje sushi.

- gunkan zushi - słowo gunkan w wolnym tłumaczeniu oznacza łódź podwodną. Tak też wygląda sushi gunkan. Pionowo ustawiane kulki ryżowe o owalnym kształcie owinięte nori z proponowanym produktem na wierzchu. Często z kawiorem, małżami, serkiem tofu.

- sushi sashimi - słowo sashimi oznacza surowy produkt (niekoniecznie rybę). W restauracjach zazwyczaj jest to osobne podmenu - np.: sushi sashimi Ebi (krewetka), czyli kulka ryżowa z surową krewetką na wierzchu.

- uramaki jest to rodzaj maków zrolowanych odwrotnie, gdzie zewnętrzną warstwę stanowi ryż, często oklejony innym produktem (rybą,kawiorem) - np. kalifornia (tu akurat często stosuje się sezam).

Sushi można jeść palcami. Ważne jest jednak, aby zjadać całe kawałki naraz. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi oraz marynowany imbir, który należy spożywać (lub przeżuwać) w małych ilościach pomiędzy różnymi rodzajami potrawy. Imbir oczyszcza bowiem kubki smakowe, co w konsekwencji pozwala na silniejsze wyczucie smaku kolejnego kawałka, składającego się z innego rodzaju ryby. Z tych samych powodów jest też odradzane picie wody podczas spożywania sushi. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata (często jest to hojicha).

W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie, jak: ume ("śliwka" - zestaw tani), take ("bambus" - zestaw pośredni), czy matsu ("sosna" - zestaw wykwintny). Takie zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta.

Należy pamiętać, iż niektóre z dodatków podawanych wraz z zestawem sushi są już zawarte w potrawie. Przykładem może być tutaj chrzan wasabi, który dodawany jest z jednej strony rybnego kawałka przed owinięciem go nori lub przykryciem ryżem. Z racji niezwykle intensywnego smaku oraz właściwości należy być ostrożnym w czasie jego dodatkowego spożycia.

Słowniczek

Nigiri to sushi formowane w ręku w owalne paluszki, na które kładzie się jednego rodzaju rybę lub owoc morza. Rodzaje nigiri: magaru – z tuńczykiem, ebi – z krewetką, ika – z kalmarem, sake toro –z łososiem, shiromi – z białą rybą, hotatagi – z przegrzebkiem, tako – z ośmiornicą, anago – z gotowanym węgorzem, Boh-sushi – z sandaczem.

Sashimi
sąto kawałki surowej, świeżej ryby, krojonej w kostkę lub paski. Serwuje się je na samym początku. Rodzaje sashimi: maguru – tuńczyk, sake – łosoś, tai – dorada, shimaaji – makrela, tenagaebi – krewetka, sayoru – belona, kisu – marynowany witlink, ika – mątwa, ise ebi – homar.

Maki  to najbardziej znany rodzaj sushi. Powstają w wyniku ułożenia przyprawionego ryżu oraz dodatków (warzyw, awokado, omletu, owoców morza) na płacie nori oraz zwinięcie całości za pomocą bambusowej maty. Tak powstały rulon kroi się na mniejsze kawałki. Grube rulony to futomaki, a chudsze to hosomaki. Rodzaje maki: kappamaki – z ogórkiem, tekkamaki – z tuńczykiem, pittige tonijn – doprawione na ostro, zwykle z tuńczykiem, ura maki sushi – awocado, krewetki, surimi, kawior, sakamaki – zwijane odwrotnie, ryż na zewnątrz, shikai maki – kwadratowe

Omlet – przygotowuje się go ze smażonej masy, w skład której wchodzi: dashi (japoński rosół rybny), cukier, słodka sake mirin, sól, cukier i jajka. Całość można związać paskiem nori.

Temaki ma kształt rożka. Na jego dnie zazwyczaj upycha się ryż, a na wierzchu układa dowolne składniki, nawet tak nietypowe jak gotowany kurczak czy podsmażona wołowina.

Pałeczki
- spożywając sushi należy używać specjalnych pałeczek, wykonanych z niewypolerowanego drewna, zwanych hashi.

Wasabi to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Występuje w Japonii i Chinach. Świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan. Od tego ostatniego jest dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce  świeży niedostępny w sklepach, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę. Występuje też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika.

Sos sojowy - sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu  lub pszenicy, wody i soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw  kuchni azjatyckiej – obecnie używana także w kuchniach tradycji zachodniej. W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji i smaku. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej – rzadki i słodki, japońskiej – bardzo rzadki i słony. W Japonii produkuje się sześć odmian shōyu.

Młody Imbir biały (Sushi Gari)
w Japońskiej kuchni odgrywa ogromną rolę, a szczególnie przy przygotowaniu Sushi. Pikle z młodego Imbiru podaje się zawsze do Sushi i spożywa pomiędzy różnymi rodzajami Sushi aby zneutralizować smak w ustach i móc się rozkoszować nowym smakiem. Poza tym, poprawia on w znacznym stopniu trawienie i działa pobudzająco.