Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Słownik
Fondue
Fondue

(z fran. fondre – roztapiać się) – potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Holandii. Potrawa dawniej rozpowszechniona była głównie wśród górali szwajcarskich jako sposób na wykorzystanie suchego sera zimą. Niewielkim nakładem praktycznie w każdych warunkach można było przyrządzić danie smaczne i pożywne. Jada się je zazwyczaj w większym gronie, bezpośrednio z garnka (zwanego "caquelon"), zanurzając w masie nabite na widelec pieczywo lub warzywa. Zależnie od regionu istnieją różne przepisy dotyczące przypraw i dodatków. Podstawowymi składnikami są zawsze sery, zazwyczaj w dwóch gatunkach, zwykle ementaler i gruyère, białe wytrawne wino i kieliszek kirszu. Dodatek niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej ułatwia zemulgowanie serowo – winnej masy i zapobiega jej rozwarstwieniu (zwarzeniu). Typowymi przyprawami do fondue jest pieprz biały, gałka muszkatołowa i niektóre zioła.
Przyrządza się także fondue mięsne (fondue bourguignonne, w którym masa serowa zastępowana jest gorącym olejem, a pieczywo na widelcach wołowiną) oraz fondue czekoladowe. 



Garnirowanie
Garnirowanie

(z fr. garnir - ozdabiać) - dekorowanie potraw i naczyń, na których są podane. Dodatki, którymi się zdobi potrawę zwie się garnirunkiem lub także garnirowaniem. Do garnirowania potraw słonych najczęściej używa się jarzyn i zieleniny, zwykle sałaty i natki pietruszki. Garnirować można również napoje. Najczęściej do tego celu stosuje się plaster cytryny, pomarańczy, spiralnie skrojoną skórkę z cytryny- „twist”- długości 10-12 cm, plaster kiwi, truskawkę, cząstkę brzoskwini, cząstkę plastra ananasa itp. Ponadto wisienki koktajlowe - tzw. „maraski”, cebulki koktajlowe, oliwki itp. Owoce do drinków powinny być drobne, dobrze wymyte, świeżo przygotowane (skrojone). Maraski ze słoika z zalewą słodką, czy cebulki lub oliwki z zalewy słonej powinny być przed użyciem spłukane wodą. Drobne owoce nabija się na szpadki, plastry zaś cytryny lub pomarańczy po nacięciu nasadza się na brzeg szkła.


Tzatziki
Tzatziki

to grecki sos podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych, jednak oryginalnie podawany jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej). Pasuje też do spożywania wraz z chlebem. Zasadniczo sos tzatziki składa się z: poszatkowanych kawałków ogórka, rozdrobnionego czosnku, gęstego jogurtu lub twarożku o płynnej konsystencji, octu winnego, oliwy z oliwek i przypraw (sól, pieprz). Jednak istnieje wiele przepisów. Między innymi dodaje się: kopru, oliwek, soku cytrynowego, mięty, fety.


Sushi
Sushi

Nazwa Sushi pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i solą. W dawnych czasach owym ryżem zabezpieczano żywność, aby zachować jej świeżość w wilgotnym i gorącym klimacie Japonii. W swej pierwotnej formie oshi-zushi były układanymi w drewnianych pudełkach warzywami i rybami wraz z zakwaszonym ryżem. Do dnia dzisiejszego sushi podawane jest w tej właśnie postaci. Z biegiem lat zaczęto używać szerszej gamy dodatków, ryb, warzyw i grzybów. Nieodłącznym uzupełnieniem sushi jest zielony chrzan wasabi, rosnący w górskich potokach Japonii. Warto dodać, że jest to najzdrowsze jedzenie świata, zalecane zarówno przez lekarzy jak i dietetyków


Ptifurki
Ptifurki

są to maleńkie ciasteczka z różnych rodzajów ciasta, podawane do kawy i herbaty.  Rozróżnia się ptifurki suche (biszkopty, makaroniki) oraz nadziewane i pokryte lukrem. Często są miniaturkami znanych ciastek - eklerów, babeczek, ptysiów.


Frutti di mare
Frutti di mare

czyli owoce morza to rozmaite zwierzęta morskie, takie jak mięczaki, małże (ostrygi), skorupiaki (krewetka krab, langusta, homar) i głowonogi morskie (kalmar, ośmiornica) i ślimaki. W wielu krajach uważane za rarytasy kulinarne. Owoce morza mają wysoką wartość odżywczą i są doskonałym pożywieniem, pod warunkiem jednak, że pochodzą z czystych wód, w przeciwnym razie mogą być przyczyną poważnych zatruć.

 




Bruschetta
Bruschetta

to rodzaj przekąski (wł. antipasto) pochodzącej z Włoch. Grzanka,  której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków.


Kawior
Kawior

to solona ikra ryb jesiotrowatych  (kawior czarny lub rosyjski), łososiowatych (kawior czerwony), dorszowatych (kawior norweski) lub innych ryb. Kawior podaje się schłodzony z tostami z masłem lub blinami. Kawior nakłada się na pieczywo, a nie rozsmarowuje. Do kawioru czarnego najlepszym dodatkiem jest schłodzona wódka lub koniak. Wiele osób twierdzi iż najbardziej odpowiednim napojem do kawioru czarnego jest szampan, do czerwonego – lekkie, białe albo musujące wytrawne wino.

Podstawowe odmiany kawioru:

- kawior czarny (z jesiotrowatych) kawior z bieługi 
  - kawior z jesiotra zachodniego 
  - kawior z siewrugi 
  - kawior ze sterleta
- kawior czerwony (z łososiowatych)
- kawior złocisty (z pstrągów)
- imitacje kawioru – sztucznie barwiona ikra taszy



Poncz
Poncz

to mrożony lub gorący napój alkoholowy pochodzący z Indii. W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Dziś najczęściej sporządza się go z herbaty, cukru, przypraw, owoców, soków owocowych oraz alkoholu (rumu lub wódki), a czasem z samego rumu i soku. Poncze to mieszane napoje alkoholowe, najczęściej korzenne, przygotowywane od razu dla większej liczby osób i podawane w wazie. Napój ten jest popularny we Włoszech, Hiszpanii  i Francji.


Sałatka
Sałatka

to potrawa sporządzana z przynajmniej jednym składnikiem poddanym obróbce cieplnej, np. z warzyw, owoców, jaj, mięs, serów i przypraw, często z dodatkiem majonezu, śmietany  lub innych sosów. Sałatka jarzynowa z ugotowanych warzyw i jaj z dodatkiem ogórka kiszonego, groszku zielonego i majonezu na Górnym Śląsku jest znana pod nazwą szałot.



Wybierz województwo
lub wybierz kategorię z listy:


Najnowsze firmy
BECK CLIP SYSTEMS Sp. z o.o.
BECK CLIP SYSTEMS Sp. z o.o.

Zobacz wizytówkę
Żywiciel Catering
Żywiciel Catering

Zobacz wizytówkę
3 Kolory cafe grill&restaurant
3 Kolory cafe grill&restaurant

Zobacz wizytówkę

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'modules/modules_adsense_left.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php52/lib/php') in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Najbliższe targi i wystawy
23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12.edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo. To najważniejsze spotkania dla branży HoReCa. Wystawcy z całego świata zaprezentują najwyższej jakości wyposażenie gastronomiczne i hotelarskie oraz szeroką ofertę żywności, napojów i alkoholi.
Więcej