Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Słownik
Surówka
Surówka

to rodzaj potrawy wytwarzanej z surowych warzyw lub owoców. Mogą one być pokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich oliwę, przyprawy  i inne dodatki, które zmieniają w jakiś sposób smak, nie zmieniając jej konsystencji. Dodanie śmietany  czy jogurtu  do surówki zmienia ją w sałatkę. Przykładowe surówki to: surówka z tartej marchewki, z kapusty pekińskiej.


Catering
Catering

to usługa zewnętrzna dla firm; podmiot wykonuje we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) obsługę gastronomiczną przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu. Catering wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje . Profesjonalny catering należy do najtrudniejszych usług, jakimi parają się firmy cateringowe.


Międzynarodowy Festiwal Rzeźby Lodowej
Międzynarodowy Festiwal Rzeźby Lodowej

odbywa się od 2006 roku na poznańskim starym Rynku, jest to jedyny w Polsce festiwal profesjonalnych rzeźbiarzy w lodzie. W festiwalu bierze udział po kilkanaście grup rzeźbiarskich z całego świata. Dla uczestniczących zespołów przygotowuje się lodowe bryły o wymiarach 1 m x 0,5 m x 0,25 m. Rozstawia się je na specjalnych chłodzonych postumentach. Zawodnicy mają za zadanie wyciąć z nich, najczęściej za pomocą pił łańcuchowych, dowolne kształty, oceniane później przez publiczność i jury (sąd konkursowy). 



Carving
Carving

jest to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. Tradycja tej sztuki pochodzi z dalekiego wschodu: Chin, Tajlandii, Japonii. Do wycinania fantazyjnych motywów używa się specjalnych małych noży z cienkim ostrzem. Dekoracje z owoców tworzy się bazując na owocach egzotycznych, między innymi na: arbuzach, melonach, dyniach, ananasach. Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się rzodkwi, buraków, różnego rodzaju rzep, marchwi, selera czy kalarepy.


Catering dietetyczny
Catering dietetyczny

polega na codziennej dostawie do domu specjalnie skomponowanym przez dietetyka programie żywieniowym. Adresowany jest do wszystkich, którzy chcą się odżywiać zdrowo i racjonalnie oraz osób które chcą zadbać o swoją sylwetkę.




Bemar (franc. bain-marie)
Bemar (franc. bain-marie)

należy do wyposażenia kuchni. Jest to rodzaj podgrzewacza, zwykle w postaci wózka do którego wkłada się naczynia z potrawami. Zastosowanie bemara wodnego, gdzie temperaturę utrzymywały palniki gazowe, pozwalało na zachowanie ciepła potraw bez obawy przypalenia nawet przez okres 1 godziny po wydaniu z kuchni. Nowoczesne bemary (często w postaci wielopiętrowych szafek na kółkach) posiadają przyłącza elektryczne, dzięki czemu mogą przez dłuższy czas utrzymywać ciepło, a nawet podgrzewać potrawy. Bemary stosuje się w gastronomii, szpitalnictwie. Często są wbudowywane w lady bufetowe zakładów garmażeryjnych.


Czekoladowa fontanna
Czekoladowa fontanna

jest to  fontanna w której wodę zastępuje czekolada, która spływając tworzy wodospad. Każda fontanna składa się z trzech części - podstawy zawierającej podgrzewacz oraz silnik, spiralnego napędu oraz systemu kaskadowych talerzy.



HACCP
HACCP

system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point), zwany "systemem HACCP" - postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych


Suchy lód
Suchy lód

jest to zestalony dwutlenek węgla stosowany w chłodnictwie, samodzielnie lub jako składnik mieszanin oziębiających. Otrzymywany przez rozprężanie ciekłego dwutlenku węgla i prasowanie. W warunkach normalnych suchy lód nie topi się lecz sublimuje. Proces ten powoduje samorzutne ochłodzenie się suchego lodu do temp. -78,5 °C.Suchy lód klasyfikuje się w średniej półce cenowej i jest powszechnie wykorzystywanym środkiem chłodzącym w laboratoriach, chłodniach  przemysłowych i przy transportowaniu szybko psujących się produktów spożywczych. Suchy lód w blokach można stosunkowo długo przechowywać w pojemnikach izolowanych termicznie bez konieczności dodatkowego ich chłodzenia, np. w opakowaniach styropianowych  umieszczonych w specjalnych kontenerach straty suchego lodu wynoszą około 4% na dobę.



Wybierz województwo
lub wybierz kategorię z listy:


Najnowsze firmy
BECK CLIP SYSTEMS Sp. z o.o.
BECK CLIP SYSTEMS Sp. z o.o.

Zobacz wizytówkę
Żywiciel Catering
Żywiciel Catering

Zobacz wizytówkę
3 Kolory cafe grill&restaurant
3 Kolory cafe grill&restaurant

Zobacz wizytówkę

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'modules/modules_adsense_left.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php52/lib/php') in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Najbliższe targi i wystawy