Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
3 Kolory cafe grill&restaurant

3 Kolory cafe grill&restaurant

Poleć nas innym
Słownik
Event marketing
Event marketing

kojarzony jest w Polsce głównie z organizacją wydarzeń lub imprez, których celem jest zachęcenie potencjalnych klientów do zakupu danego produktu lub skorzystania z tej, a nie innej usługi. Jest jednym z najskuteczniejszych narzędzi komunikacyjnych. Event marketing  często stosowany jest wewnątrz firmy w postaci firmowych rodzinnych pikników czy firmowej rozgrywki np. w paintball. jest to swego rodzaju identyfikacja z firmą oraz skuteczna motywacja pracowników




Praliny, pralinki
Praliny, pralinki

(fr. praline od nazwiska Pressis-Praslin, marszałka fr., 1598–1675) to rodzaj czekoladki z nadzieniem pomadkowym (masą kremową lub zawierające w środku orzechy) Pralinki to istna cukiernicza biżuteria, którą często kupuje się na prezent, rzemieślnicza wizytówka i dowód kunsztu ręcznego wytwarzania wyrobów czekoladowych. Pralina jest to czekoladka dla koneserów, dla których każdy kęs jest prawdziwym świętem dla zmysłów.



Bankiet
Bankiet

to to przyjęcie o charakterze oficjalnym. Zazwyczaj ma formę uroczystego, wystawnego obiadu (kolacji) dla większej liczby osób. Wydawany jest dla uczczenia jakiejś osoby lub z okazji ważnego wydarzenia w firmie. Na przyjęcie to mogą przybyć tylko osoby zaproszone. Na stołach powinny pojawić się zarówno przekąski zimne, ciepłe dania oraz desery serwowane przez kelnerów lub w postaci stołów szwedzkich. Dekoracje kwiatowe i kolorystyka bankietu dobierane są odpowiednio do charakteru imprezy.




Podgrzewacz do potraw
Podgrzewacz do potraw

niezastąpiony jest na eleganckim przyjęciu. Służy podobnie jak bemar na zachowaniu ciepła potraw bez obawy przypalenia przez określony czas.



Przystawka
Przystawka

to potrawa serwowana zazwyczaj przed głównym daniem w formie przekąski. Niekiedy stanowi też dodatek do dań mięsnych.


Carpaccio
Carpaccio

jest daniem kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę. Danie pierwszy raz podano w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo, kiedy ta poinformowała właściciela lokalu Harry's Bar, że doktor rekomendował jej jedzenie mięsa jedynie surowego. Właściciel baru – Giuseppe Cipriani – nazwał nowe danie Carpaccio, ponieważ przypominało mu ono kolorystycznie obrazy renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio. Mięso w Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, sokiem z cytryny. Podawane jest z dodatkami – sałatami i cienko pokrojonymi serami, np. parmezanem.


Szwedzki stół, bufet szwedzki
Szwedzki stół, bufet szwedzki

to sposób serwowania posiłków  w hotelach, rzadziej restauracjach, polegający na udostępnieniu gościom kilkunastu potraw, z których mogą oni ułożyć pełny posiłek z uwzględnieniem własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych. Korzystający ze szwedzkiego stołu mogą zazwyczaj najeść się do woli za zryczałtowaną kwotę. Szwedzki stół jest również popularną formą organizacji przyjęć firmowych i spotkań biznesowych, ponieważ jedzenie nie przeszkadza w żaden sposób w rozmowach i nawiązywaniu kontaktów pomiędzy uczestnikami, inaczej niż tradycyjna organizacja stołu. Nazwa "szwedzki stół" wywodzi się od szwedzkiej tradycji serwowania tego typu posiłków.


Auszpik
Auszpik

jest to galareta, którą otrzymujemy z wywaru (z nóżek wieprzowych itp) i żelatyny. Ma duże zastosowanie w przygotowywaniu dań zimnych. W zastudzonym podaje się drób, ryby, pasztety, owoce.


Anchois
Anchois

(angielskie odpowiedniki Anchovy lub Anchovies) - to pochodzące z języka francuskiego określenie na sardelę - niedużą, bardzo tłustą rybę o ostrym zapachu. Słowo wymawiane w Polsce jako (anszuła). W różnych krajach jest różnie podawana: świeża, surowa, wędzona, w postaci przetworów: filetów, koreczków lub pasty, często konserwowana z dodatkami. Spożywana bezpośrednio lub dodawana do farszów mięsnych, rybnych, past, oliwek, pizzy i sałatek. W Hiszpanii dodawana do oliwek..


Eskalopki
Eskalopki

są to kotleciki z cielęciny, piersi indyka, lekko rozbite i usmażone saute (bez panierowania). Eskalopki można podawać z kurkami, kaparami, pieczarkami itd.  Eskalopski są to również cienkie plastry szlachetnych ryb, np. łososia lub tuńczyka, oprószone mąką i usmażone.




Wybierz województwo
lub wybierz kategorię z listy:


Najnowsze firmy
Żywiciel Catering
Żywiciel Catering

Zobacz wizytówkę
3 Kolory cafe grill&restaurant
3 Kolory cafe grill&restaurant

Zobacz wizytówkę
Wielki Żarcie-Firmy cateringowe
Wielki Żarcie-Firmy cateringowe

Zobacz wizytówkę

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include(modules/modules_adsense_left.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'modules/modules_adsense_left.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php52/lib/php') in /home/platne/catering/public_html/modules/slownik.php on line 24

Najbliższe targi i wystawy
22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel to najważniejsze spotkania dla branży HoReCa. Oba wydarzenia odbędą się w dniach 21-23 marca 2018 w Warszawie. Wystawcy z całego świata zaprezentują najwyższej jakości wyposażenie gastronomiczne i hotelarskie oraz szeroką ofertę żywności, napojów i alkoholi.
Więcej
Targi WorldFood Warsaw to najważniejsze targi w Warszawie poświęcone sektorowi spożywczemu– od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Oferują możliwość spotkania polskiego sektora rolno-spożywczego z zagranicznymi partnerami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych na świecie.
Więcej